Μελιτζανόπιτα με φέτα και νόστιμες πιπεριές
Υλικά:
5 μεγάλες μελιτζάνες
Τον χυμό από 1 λεμόνι
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και επιπλέον για άλειμμα ταψιού και φύλλων.
2 μεγάλες πιπεριές(2 κόκκινες ή 1 κόκκινη και μια κίτρινη,πορτοκάλι) κομμένες σε κυβάκια.
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη καυτερή πιπεριά τσίλι,ψιλοκομμένη
(αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα,ξεφλουδισμένη κομμένη σε κυβάκια.
1/2 ματσάκι μαϊντανό,ψιλοκομμένο
8 φύλλα χωριάτικα χειροποίητα
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
230 γρ. τυρί φέτα,θρυμματισμένη
100 γρ. τυρί ρεγκάτο ή γραβιέρα πικάντικη,τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι(αν δε βάλετε τη καυτερή πιπεριά).
για χωριάτικο φύλλο:
750 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
1 1/2 κ.σ. ξύδι
1 1/2 κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
320-350 ml νερό
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τη φλούδα από τις μελιτζάνες και τρίβουμε το εσωτερικό τους στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
Μεταφέρουμε τις τριμμένες μελιτζάνες σε ένα σουρωτήρι,τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι,τις περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε να στραγγίξουν τα πολλά υγρά τους 30 λεπτά.
Ανά διαστήματα τις “πατάμε” με τα χέρια μας για να στραγγίξουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι,τις 2 πιπεριές και προαιρετικά τη καυτερή τσίλι πιπεριά μαζί με 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζεστό νερό και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράση για 3-4 λεπτά περίπου,από την ώρα που θα πάρει βράση, ή μέχρι να μαλακώσουν το κρεμμύδι και οι πιπεριές.
Στη συνέχεια ρίχνουμε 5-6 κουταλιές ελαιόλαδο μαζί με τη ψιλοκομμένη ντομάτα,ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τη τριμμένη μελιτζάνα,αλάτι και πιπέρι,ανακατεύουμε πολύ καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 6-7 λεπτά,ανακατεύοντας συχνά.
Τέλος προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο μαϊντανό,ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά επιπλέον.
Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα λαχανικών.
Επειδή είναι απαραίτητο το μείγμα να κρυώσει καλά πριν το επόμενο στάδιο της συνταγής,αν δεν έχετε χρόνο,μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο για 30 λεπτά,ενώ στη θερμοκρασία δωματίου θα χρειαστεί 1 ώρα για να κρυώσει εντελώς.
Όταν κρυώσει,προσθέτουμε τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά,τη θρυμματισμένη φέτα,το τριμμένο κίτρινο τυρί και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνουμε καλά,τη βάση και τα τοιχώματα ενός μεγάλου ταψιού.
Για το φύλλο
Με το ζυμάρι κάνω 8 μπαλάκια ζύμης.
Το αφήνω να ξεκουραστεί 30 λεπτά.
Το φύλλα τα ανοίγω με αλεύρι και νισεστέ εναλλάξ.
Βάζω 4 φύλλα κάτω στη μέση γέμιση και 4 φύλλα πάνω,ενδιάμεσα λαδώνουμε τα φύλλα.
Χαράζουμε την πίτα,τη λαδώνουμε από πάνω,ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 60 λεπτά περίπου.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!😍😍
Η Συνταγή είναι της ελενη τσιουκανη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Μελιτζανοπιτα Θεσσαλίας
Υλικά
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι,
λίγο λάδι,
2 κσ ξύδι και αλάτι
Για την γέμιση
3 κρεμμύδια μέτρια κομμένα σε κυβακια,
4 μέτριες φλάσκες μελιτζάνες σε κυβακια αφού καθαρίσουμε αρκετή φλούδα, οχι όλη.
3/ 4 της κούπας τραχανάς γλυκός,
αλάτι
πιπέρι
κύμινο
3 αυγά
1 κούπα κεφαλογραβιερα.
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Στο ταψί κουζίνας βάζουμε αλεύρι, λίγο λάδι, ξύδι και αλάτι. Νεράκι όσο πάρει.
Για την γέμιση
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και μετά την μελιτζάνα, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τον τραχανά ,αλάτι και από μπαχαρια πιπέρι και ελάχιστο κύμινο.
Όταν σωθούν τ υγρά και σταθεί λίγο η γέμιση προσθέτουμε τα αυγά και την κεφαλογραβιερα.
6 φυλλα κάτω, από 3 στις στρώσεις ενδιάμεσα και 5 επάνω.
Ψήνουμε στους 180 αντιστάσεις 1 ώρα περίπου.
Καλή Επιτυχία
Η Συνταγή είναι της Anna Kommati