Πρώτη φορά που την δοκίμασα με μία φίλη μου και εκρύγνηκαν οι γευστικοι μου κάλυκες! Μου θύμισε έντονα τη Nutella, παρόλο που δεν έχει ξηρούς καρπούς. Το καλύτερο; Είναι πανεύκολη και έχω πάντα τα υλικά στο σπίτι! 😋
Υλικά:
Ζάχαρη: 300 γραμμάρια
Γάλα: 160 γραμμάρια
Κακάο: 10 γραμμάρια
Βούτυρο: 100 γραμμάρια (σε θερμοκρασία δωματίου, μαλακό)
Μαύρη σοκολάτα: 70 γραμμάρια (ψιλοκομμένη)
Εκτέλεση:
Καραμελοποίηση της ζάχαρης:
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη να καραμελώσει.
Προσέχουμε να μην καεί, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
Η ζάχαρη θα αρχίσει να λιώνει και να αποκτά ένα χρυσαφί χρώμα.
Προσθήκη γάλακτος και κακάου:
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το γάλα με το κακάο μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Αφού η ζάχαρη καραμελώσει, προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος και του κακάου στην κατσαρόλα με την
καραμέλα και το βαζουμε στην φωτια να βρασει και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει καλά η καραμέλα
και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Ενσωμάτωση βουτύρου και σοκολάτας:
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο.
Ανακατεύουμε έντονα μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει
και αυτή.
Μ’ ένα μπλέντερ χειρός χτυπάμε το μειγμα για αρκετά λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και αφράτη η σοκολατόπαστα.
Για ένα πιο λείο αποτέλεσμα, μπορούμε να σουρώσουμε τη σοκολατόπαστα μέσα από ένα σουρωτήρι με λεπτή σήτα.
Μεταφέρουμε τη merenda σε ένα αεροστεγές δοχείο και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες, μέχρι να πήξει και να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
Tips:
Ποικιλία: Μπορείς να προσθέσεις στο μείγμα ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (φουντούκια, αμύγδαλα)