Υλικά

για την καραμέλα
150 γρ ζάχαρη
180γρ βούτυρο
Χυμό από 2 μεγάλα πορτοκάλια

για την ζύμη
6 αυγά
130 γρ ζάχαρη
150 γρ αλεύρι
3 βανίλιες
2 κουταλάκια μπέικιν παουντερ
2 κουταλιες κονιάκ
50 ml ηλιέλαιο

για το ταψί
5 – 6 μήλα
Κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε να ζεσταθεί το τηγάνι και ρίχνουμε τη ζάχαρη λίγη – λίγη να λιώσει και να γίνει καραμέλα, προσθέτουμε το βούτυρο και αφού λιώσει ρίχνουμε το χυμό από τα πορτοκάλια,σε αυτό το σημείο η καραμέλα θα πετρώσει αλλά ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά σιγά σιγά θα λιώσει και την αδειάζουμε στο ταψί μας.
Καθαρίζουμε τα μήλα τα κόβουμε σε φετακια και τα στρώνουμε στο ταψί πάνω από την καραμέλα και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο .

Έχουμε ανάψει το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου και βάζουμε το ταψί για 30 με 40 λεπτά να μαλακώσουν τα μήλα.
Εάν θελουμε τα ριχνουμε μέσα στη καραμέλα και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν και κατόπιν τα στρώνουμε στο ταψί.

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αυγά και την ζάχαρη, τα χτυπάμε να αφρατέψουν 5 – 6 λεπτά, ρίχνουμε τις βανίλιες και το αλεύρι κοσκινισμενο με το μπέικιν παουντερ, ανακατεύουμε απαλά και το αδειάζουμε στο ταψί που το βγάζουμε από το φούρνο όπως είναι ζεστό και ψήνουμε περίπου 50 με 55 λεπτά αναλόγως το φούρνο.
Προτού να αδειασουμε τη ζύμη στο ταψί πασπαλίζουμε τα μήλα με κανέλα.
Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα μας.
Αυτή η δόση είναι μεγάλη το ταψί μου έχει διάμετρο 30 εκατοστά.

Η Συνταγή είναι της κας Litsa Kokkoni