Μοσχαράκι με κριθαράκι στην κατσαρόλα

Αυτό το Μοσχαράκι με κριθαράκι στην κατσαρόλα αποτελεί μια κλασική συνταγή, αγαπημένη σε μικρούς και μεγάλους, που συνδυάζει τρυφερό μοσχαράκι με σιγομαγειρεμένο κριθαράκι σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας. Η ζεστασιά και η νοστιμιά του μοσχαριού με κριθαράκι στην κατσαρόλα φέρνει στο μυαλό οικογενειακές συγκεντρώσεις και Κυριακάτικα τραπέζια, προσφέροντας μια αίσθηση γαλήνης και Geborgenheit.

Πλεονεκτήματα:

  • Πλούσια γεύση: Το μοσχάρι σιγομαγειρεύεται μέχρι να γίνει λουκούμι, ενώ το κριθαράκι απορροφά όλη την νοστιμιά της σάλτσας ντομάτας, δημιουργώντας ένα γευστικό σύνολο.
  • Θρεπτικό: Το πιάτο αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεΐνης, υδατανθράκων και φυτικών ινών, προσφέροντας ένα θρεπτικό και χορταστικό γεύμα.
  • Εύκολη προετοιμασία: Η συνταγή είναι απλή και εύκολη στην υλοποίηση, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις ή δεξιότητες μαγειρικής.
  • Προσαρμοστικότητα: Μπορείτε να προσαρμόσετε τη συνταγή στις δικές σας προτιμήσεις, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά, όπως λαχανικά ή μπαχαρικά.

Μυστικά επιτυχίας:

  • Χρησιμοποιήστε ποιοτικά υλικά: Επιλέξτε φρέσκο μοσχάρι και ντομάτες για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή γεύση.
  • Σιγομαγειρέψτε το μοσχάρι: Αφιερώστε χρόνο στο σιγοβράσιμο του μοσχαριού για να γίνει τρυφερό και να λιώσει στο στόμα.
  • Προσοχή στο κριθαράκι: Μην παραβράσετε το κριθαράκι, για να διατηρήσει την υφή του.
  • Προσθέστε τυρί: Πριν από το σερβίρισμα, μπορείτε να προσθέσετε τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα για επιπλέον γεύση και νοστιμιά.

Συνοδευτικά:

  • Χωριάτικη σαλάτα: Μια δροσερή χωριάτικη σαλάτα ταιριάζει ιδανικά με το μοσχαράκι με κριθαράκι, προσθέτοντας μια πινελιά φρεσκάδας.
  • Πίτα: Φρέσκο ψημένο ψωμί ή πίτα είναι απαραίτητα για να βουτήξετε στην πλούσια σάλτσα ντομάτας.
  • Κρασί: Επιλέξτε ένα ερυθρό κρασί με μέτριο έως δυνατό σώμα, όπως ένα Merlot ή Cabernet Sauvignon, για να συνοδεύσετε το πιάτο.

Συνοψίζοντας, το μοσχαράκι με κριθαράκι στην κατσαρόλα αποτελεί μια διαχρονική συνταγή που προσφέρει ζεστασιά, νοστιμιά και Geborgenheit. Εύκολη στην προετοιμασία και προσαρμόσιμη στις δικές σας προτιμήσεις, αποτελεί μια ιδανική επιλογή για ένα οικογενειακό γεύμα γεμάτο γεύση!

Υλικά

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας
250gr κριθαράκι μέτριο
1 ξερό κρεμμύδι
1/2 πράσινη πιπεριά η κόκκινη
1 χούφτα ντοματίνια
200 γραμμάρια pummaro
αλάτι πιπέρι
λίγο γλυκιά πάπρικα
1 κλωναράκι σέλινο
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Τυρι τριμμένο
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβω το κρέας σε κομματάκια και το βραζω στη χύτρα μου για περίπου 45 λεπτά
Μετά σε μία πλατιά κατσαρόλα έβαλα ελαιόλαδο έτριψα το κρεμμύδι το άφησα μέχρι να πάρει λίγο χρώμα
Εριξα την πράσινη πιπεριά η κόκκινη τα ντοματίνια, pummaro αλάτι πιπέρι λίγο γλυκιά πάπρικα, σέλινο και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Πρόσθεσα τα κομματάκια από το κρέας μου και συμπλήρωσα με το ζωμό από το κρέας έριξα και το κριθαράκι και το άφησα μέχρι να βράσει
Το κριθαράκι το βγάζω τη φωτιά με αρκετό ζουμάκι γιατί μετά το κριθαράκι τραβάει το ζουμί και δεν θέλω να γίνει σα στόκος 😆😆
Μπόλικο τυράκι τριμμένο και καλή σας ορεξη

Η Συνταγή είναι της κας Μένια Στεφοπούλου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Συστατικά

1 kgr Κρέας μοσχάρι ελια
Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας πουρες ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 φλιτζάνια ζωμό βοδινού ή νερό
11/2 φλιτζάνια κριθαράκι
Αλατοπίπερο
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
Τριμμένο τυρί κεφαλογραβιέρα

Οδηγίες
Ζεστάνετε το λάδι σε μία κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρέας σε όλες τις πλευρές για να πάρει χρώμα, σε παρτίδες.
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέστε λίγο λάδι και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια να μαλακώσου προσθέτοντας σκόρδο μετά από ένα λεπτό,
μαγειρεύετε μέχρι να γίνουν διαφανή αλλά όχι καφέ για περίπου 3 λεπτά. Ξύστε την κατσαρόλα κάτω μέρος με το κρασί σto αφού βράσει για να ενσωματώσει όλη τη γεύση στην σάλτσα.

 

Προσθέστε τις ντομάτες, το ντοματοπελτέ, κανέλα, το ζωμό φύλλα δάφνης και το κρέας, ανακατεύετε για να συνδυάσετε και αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα.
Βγάζετε το κρέας σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα. Μετράτε το ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτετε αρκετό νερό ώστε να γίνει 1½ λίτρο ο ζωμός.
Αφήνετε το ζωμό να βράσει και προσθέτετε το κριθαράκι. Βράζετε για 5-6 λεπτά μέχρι να αρχίζει να μαλακώνει, προσθέτοντας λίγο επιπλέον νερό αν χρειαστεί.
Πρέπει να μείνει με αρκετό ζωμό στο τέλος. Αδειάζετε το κριθαράκι σε ταψί (προτιμότερο σε πήλινο ταβά).
Τοποθετείτε το κρέας μέσα στο κριθαράκι χωρίς να το σκεπάσετε και ψήνετε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά,
μέχρι να ροδίσει από πάνω. Πασπαλίζετε το γιουβέτσι με το τριμμένο τυρί μόλις το βγάλετε από το φούρνο και σερβίρετε.

Προηγούμενο άρθροΠιπερόπιτα: Έχετε δοκιμάσει την πιο νόστιμη πιπεροπιτα; 🌶️🌶️🌶️🌶️
Επόμενο άρθροΚοκκινιστό κοτόπουλο με ρεβίθια: μια εύκολη και θρεπτική συνταγή