Αυτό το Μοσχαράκι με κριθαράκι στην κατσαρόλα αποτελεί μια κλασική συνταγή, αγαπημένη σε μικρούς και μεγάλους, που συνδυάζει τρυφερό μοσχαράκι με σιγομαγειρεμένο κριθαράκι σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας. Η ζεστασιά και η νοστιμιά του μοσχαριού με κριθαράκι στην κατσαρόλα φέρνει στο μυαλό οικογενειακές συγκεντρώσεις και Κυριακάτικα τραπέζια, προσφέροντας μια αίσθηση γαλήνης και Geborgenheit.
Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας
250gr κριθαράκι μέτριο
1 ξερό κρεμμύδι
1/2 πράσινη πιπεριά η κόκκινη
1 χούφτα ντοματίνια
200 γραμμάρια pummaro
αλάτι πιπέρι
λίγο γλυκιά πάπρικα
1 κλωναράκι σέλινο
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Τυρι τριμμένο
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Κόβω το κρέας σε κομματάκια και το βραζω στη χύτρα μου για περίπου 45 λεπτά
Μετά σε μία πλατιά κατσαρόλα έβαλα ελαιόλαδο έτριψα το κρεμμύδι το άφησα μέχρι να πάρει λίγο χρώμα
Εριξα την πράσινη πιπεριά η κόκκινη τα ντοματίνια, pummaro αλάτι πιπέρι λίγο γλυκιά πάπρικα, σέλινο και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Πρόσθεσα τα κομματάκια από το κρέας μου και συμπλήρωσα με το ζωμό από το κρέας έριξα και το κριθαράκι και το άφησα μέχρι να βράσει
Το κριθαράκι το βγάζω τη φωτιά με αρκετό ζουμάκι γιατί μετά το κριθαράκι τραβάει το ζουμί και δεν θέλω να γίνει σα στόκος 😆😆
Μπόλικο τυράκι τριμμένο και καλή σας ορεξη
Η Συνταγή είναι της κας Μένια Στεφοπούλου
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Συστατικά
1 kgr Κρέας μοσχάρι ελια
Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας πουρες ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 φλιτζάνια ζωμό βοδινού ή νερό
11/2 φλιτζάνια κριθαράκι
Αλατοπίπερο
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
Τριμμένο τυρί κεφαλογραβιέρα
Οδηγίες
Ζεστάνετε το λάδι σε μία κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρέας σε όλες τις πλευρές για να πάρει χρώμα, σε παρτίδες.
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέστε λίγο λάδι και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια να μαλακώσου προσθέτοντας σκόρδο μετά από ένα λεπτό,
μαγειρεύετε μέχρι να γίνουν διαφανή αλλά όχι καφέ για περίπου 3 λεπτά. Ξύστε την κατσαρόλα κάτω μέρος με το κρασί σto αφού βράσει για να ενσωματώσει όλη τη γεύση στην σάλτσα.
Προσθέστε τις ντομάτες, το ντοματοπελτέ, κανέλα, το ζωμό φύλλα δάφνης και το κρέας, ανακατεύετε για να συνδυάσετε και αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα.
Βγάζετε το κρέας σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα. Μετράτε το ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτετε αρκετό νερό ώστε να γίνει 1½ λίτρο ο ζωμός.
Αφήνετε το ζωμό να βράσει και προσθέτετε το κριθαράκι. Βράζετε για 5-6 λεπτά μέχρι να αρχίζει να μαλακώνει, προσθέτοντας λίγο επιπλέον νερό αν χρειαστεί.
Πρέπει να μείνει με αρκετό ζωμό στο τέλος. Αδειάζετε το κριθαράκι σε ταψί (προτιμότερο σε πήλινο ταβά).
Τοποθετείτε το κρέας μέσα στο κριθαράκι χωρίς να το σκεπάσετε και ψήνετε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά,
μέχρι να ροδίσει από πάνω. Πασπαλίζετε το γιουβέτσι με το τριμμένο τυρί μόλις το βγάλετε από το φούρνο και σερβίρετε.