Μοσχάρι κοκκινιστό με ρύζι και λαχανικά

Πλεονεκτήματα:

  • Πλούσιο σε γεύση: Η πλούσια σάλτσα ντομάτας, τα μπαχαρικά και τα λαχανικά δίνουν στο μοσχάρι κοκκινιστό μια αξεπέραστη γεύση.
  • Θρεπτικό: Το μοσχάρι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ενώ τα λαχανικά προσφέρουν βιταμίνες, ανόργανα άλατα και φυτικές ίνες.
  • Χορταστικό: Η συνταγή είναι ιδανικά χορταστική, αποτελώντας ένα πλήρες γεύμα για όλη την οικογένεια.
  • Εύκολο στην παρασκευή: Παρότι η συνταγή ίσως μοιάζει περίπλοκη, η εκτέλεσή της είναι απλή και δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές δεξιότητες.
  • Πολυχρηστικό: Το μοσχάρι κοκκινιστό μπορεί να σερβιριστεί με ρύζι, πιλάφι ή ζυμαρικά, ενώ ταιριάζει ιδανικά ως ορεκτικό ή κυρίως πιάτο.

Συμβουλές:

  • Για πιο γρήγορη εκτέλεση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χύτρα ταχύτητας.
  • Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε λαχανικά της αρεσκείας σας.
  • Αν θέλετε η σάλτσα σας να είναι πιο πηχτή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο πελτέ ντομάτας.
  • Σερβίρετε το μοσχάρι κοκκινιστό με φρέσκο ψωμί ή ρύζι.

Συνολικά, το μοσχάρι κοκκινιστό με ρύζι και λαχανικά αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για ένα νόστιμο, θρεπτικό και χορταστικό γεύμα. Αξίζει να δοκιμάσετε την συνταγή και να απολαύσετε την πλούσια γεύση της!

Συστατικά:

* 900 gr άπαχου κρέατος, κομμένο σε κομμάτια
* 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
* 3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
* 2 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένα
* 4 φύλλα δάφνης
* 2 φλιτζάνια ελληνικό κρασί Μαυροδάφνης
* 3 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
* 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
* 1 κουταλάκι κύμινο
* 1/3 κουταλάκι κανέλα
*αλάτι πιπέρι
Για το ρύζι:
* 2 κουταλιές ελαιόλαδο 
* 1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
* 1 πακέτο ανάμεικτα λαχανικά
* 1 φλιτζάνι λευκό ρύζι μπασμάτι
* 1 3/4 φλιτζάνια νερό
* Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι,
* 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

Για το ρύζι:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και τα μικτά λαχανικά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 4-5 λεπτά.
Προσθέστε το ρύζι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, για 3-4 λεπτά. Προσθέστε το νερό, το αλάτι και το φρέσκο ​​πιπέρι, δοκιμάσετε και να ανακατεύετε. Καλύψτε με ένα καπάκι και μειώστε τη φωτιά για να σιγοβράσει, μαγειρέψτε για 20 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να καθίσει για άλλα 5 λεπτά – μην αφαιρέσετε το καπάκι!
Ανακατέψτε το ρύζι με ένα πιρούνι, δοκιμάστε και ρίξτε αλλάτι, αν χρειαστεί. Ρίξτε το μαϊντανό και ανακατέψτε.

Για το  κρέας:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι σε 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι μέχρι να γίνει ημιδιαφανές. Προσθέστε το υπόλοιπο λάδι και προσθέστε το κρέας, τσιγαρίζοντας σε όλες τις πλευρές.
Προσθέστε το κρασί και σιγοβράστε μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Προσθέτετε τις ντοματες, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, φύλλα δάφνης, κανέλα και τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύετε καλά.
Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1 ½ ώρες, έως ότου το κρέας είναι τρυφερό. Προσθέστε λίγο περισσότερο νερό εάν η σάλτσα αρχίσει να στεγνώνει. Σερβίρετε με ρύζι.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: mygreekitchen.gr