Μουσακάς με Κιμά Γαλοπούλας

Σήμερα στο σπίτι μυρίζει λαχταριστός μουσακάς με μελιτζάνες και κιμα γαλοπούλα, που έχει γίνει αγαπημένος στο σπίτι 😋🍆🥘👌
Με ένα ποτήρι κρύο λευκό κρασί ή μπύρα είναι μια πραγματική απόλαυση μια καλοκαιρινή μέρα.😋🥂😍
Σας εύχομαι ένα άνετο, δροσερό και ευχάριστο βράδυ 🍸🍸

Χρειάζεσαι:

🍆4 μεγάλες μελιτζάνες
🍆4 πατάτες μεγάλες
🍆1 κρεμμύδι /μεσαίο μέγεθος//ψιλοκομμένο/
🍆1 μεγάλο καρότο / χοντροτριμμένο /
🍆4 σκελίδες σκόρδο /πατημένες/
🍆800 γρ κιμά γαλοπούλας
🍆800 γρ ντομάτες /ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες μικρές/
🍆2 κουτ. ξερή ρίγανη
🍆1/5 κουτ. κανέλα
🍆Αλάτι /λεπτοτριμμένο θαλασσινό αλάτι/
🍆½ κουτ. ζάχαρη
🍆 Λάδι
🍆1/3 ματσάκι μαϊντανός

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:
40 γρ βούτυρο /2 κ.σ.,
25 γρ αλεύρι /2 κ.σ. ,
Γάλα πλήρης/, 400 ml.
και αλάτι για γεύση

🍆100 γρ τριμμένο τυρί για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Έπλυνα τις μελιτζάνες και τις έκοψα σε φέτες πάχους 1 εκ. έριξα κρύο νερό σε ένα μεγάλο μπολ και πρόσθεσα 2 κουτ. αλατι
Μουσκέψα τις μελιτζάνες και τις άφησα έτσι για 15 λεπτά να βγάλουν την πικρα τους.
Μετά τις έπλυνα και τις στράγγισα και σκουπισα καλά.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες με λίγο πάχος και τις πασπαλίζουμε με αλάτι-πιπέρι-πάπρικα-σκόνη σκόρδου, ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά.
Τις στρώνουμε καλά σε ένα μεγάλο ταψί κουζίνας τη μία να επανωτίζει ελαφρά με την άλλη και ΨΗΝΟΥΜΕ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30′

Τα βάζω να ψηθούν σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Τις μελιτζάνες τις τηγανίζουμε ελαφρώς ισα να παρουν χρώμα
Έβγαλα τις έτοιμες μελιτζάνες σε ένα πιάτο και συνέχισα με τις υπόλοιπες.

Για τον κιμα
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. λάδι και βάζουμε το κρεμμύδι, το καρότο και κοτσανια του μαϊντανου ψιλοκομμένο αλατίζοντάς τα.
Όταν μαλακώσανε και το καρότο πήρε το όμορφο χρώμα του, πρόσθεσα τον κιμά.
Το ανακάτεψα, αλάτισα και πρόσθεσα τη ρίγανη και την κανέλα. Το μαγείρεψα μέχρι να πάρει μια γεύση τηγανισμένου κρέατος, προσθέτοντας προς το τέλος τις πατημένες σκελίδες σκόρδου. Στον ήδη τηγανισμένο κιμά πρόσθεσα τις ψιλοκομμένες ντομάτες, μαζί με το ζουμί που έβγαλαν και τη ζάχαρη για να εξουδετερώσω την πιθανή οξύτητά τους. Μαγείρεψα σε χαμηλότερη φωτιά και σκέπασα για 15-20 λεπτά ή μέχρι
να μειωθούν τα υγρά και να μειωθούν εμφανώς. Τέλος πρόσθεσα τα ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού.

Σε αυτό το διάστημα ετοίμασα και τη σάλτσα μπεσαμέλ.
Ζεσταίνω το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και πρόσθεσα το αλεύρι και το αλάτι κατά βούληση.
Ανακάτεψα με ένα σύρμα κουζίνας μέχρι να ροδίσει και κατέβασα από τη φωτιά.
Έριξα σταδιακά λίγο από το προβλεπόμενο κρύο γάλα, ανακάτεψα μέχρι να ομογενοποιηθεί και επέστρεψα στη φωτιά ανακατεύοντας.
Πρόσθεσα σταδιακά το υπόλοιπο γάλα μέχρι να προκύψει μια σχετικά αραιή σάλτσα. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ πηχτό ούτε ρευστό.

Αν ακολουθήσετε τις σωστές ποσοτητες, θα έχετε και τη σωστή συνοχη. Αφού σταθεί, η σάλτσα πήζει λίγο ακόμα.

Άλειψα με λάδι τον πάτο και τα πλαϊνά ενός ταψιού 31x25x5 εκ. Τακτοποίησα μια πυκνή σειρά απο πατατες.
Από πάνω τους απλώνω το μισό μείγμα κιμα. Τακτοποίησα μια σειρά μελιτζάνες και από πάνω το υπόλοιπο μείγμα, τελειώνοντας με μια τρίτη σειρά μελιτζάνες. Απλώνω ομοιόμορφα τη σάλτσα μπεσαμέλ και βάζω το ταψί να ψηθεί σε φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο μαύρισμα.

Έβγαλα το ταψί και το πασπάλισα με το τριμμένο τυρί και μετά το έβαλα ξανά στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Αφήνω το έτοιμο πιάτο να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά πριν το κόψω σε φέτες. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να κρυώσει περισσότερο για να σχηματιστούν ωραία κομμάτια, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι πρωταρχικής σημασίας, γιατί εδώ η γεύση πρωτοστατεί.
Καλή όρεξη!😋

📌Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε τριμμένη παρμεζάνα ή σκληρή μοτσαρέλα ανάμεσα στις γραμμές

H Εκτέλεση είναι της Цветана Йончева-Иванова και η συνταγη απο το В кухнята с Бени

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μουσακάς με κολοκυθάκια

Υλικά για 6 άτομα

1 κιλό κολοκυθάκια σε λωρίδες
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα
½ φλιτζ. ελαιόλαδο για τον κιμά
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
τυρί τριμμένο για πασπάλισμα
Αλάτι, πιπέριΓια την μπεσαμέλ
½ φλιτζ. βούτυρο
½ φλιτζ. αλεύρι
2 ½ φλιτζ. γάλα χλιαρό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για να διαλυθεί, να γίνει το μείγμα ομοιογενές και να αρχίσει να χρυσίζει (roux). Προσθέτετε πρώτα το ζεστό γάλα, σε μικρή αλλά συνεχή ροή ανακατεύοντας διαρκώς, και κατόπιν αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Αλευρώνετε και τηγανίζετε ελαφρά τα κολοκυθάκια. Τα αφήνετε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το λάδι τους. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Ρίχνετε τα ντοματάκια, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε σε δυνατή φωτιά για σωθούν οι χυμοί.

Στρώνετε τα μισά κολοκυθάκια σε τετράγωνο ταψί. Τα πασπαλίζετε με λίγο τυρί και από πάνω απλώνετε τον κιμά. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα κολοκυθάκια πασπαλισμένα με τυρί. Καλύπτετε το μουσακά με την μπεσαμέλ. Τον πασπαλίζετε με τυρί και τον ψήνετε για 45/-50/. Τον αφήνετε λίγο να σταθεί προτού τον σερβίρετε για μπορείτε να τον κόψετε.

Προηγούμενο άρθροΤηγανίτες φουσκωτές της γιαγιάς
Επόμενο άρθροΦτιάξτε Πίτες Σαν Σεφ με Μόνο Τη Τοστιέρα ή Τηγάνι: Γρήγορα, Εύκολα και Χωρίς Κόπο!