Ο μπαλεζές, αυτό το αχνιστό, δροσερό και μοσχοβολιστό γλυκό, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής κληρονομιάς της Μυτιλήνης. Η απλή του συνταγή, με βασικά συστατικά το νερό, τη ζάχαρη, τον νισεστέ και το ανθόνερο, κρύβει μια γεμάτη νοστιμιά και μνήμες μπουκιά.

Υλικά

1 ποτήρι νερού νισεστέ
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
1 σφηνάκι ανθόνερο
1 ποτήρι αμύγδαλα ασπρισμένα
3 φύλλα λεμονιάς
1/2 κ.γ μαστίχα τριμμένη

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ένα ποτήρι νερό, τη ζάχαρη και το νισεστέ.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί ο νισεστές.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 5 ποτήρια νερό.
Ρίχνουμε τα φύλλα λεμονιάς να βράσουν μαζί.
Ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου αρχίσει να βράζει, να γίνεται διάφανο και να πήζει.
Όταν βράσει, ένα πεντάλεπτο περίπου, το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ανθόνερο που θα δώσει μεθυστικό άρωμα εσπεριδοειδών.
Το μοιράζουμε σε μπωλ η πιάτα. Από επάνω πασπαλίζουμε με τα ασπρισμένα αμύγδαλα.
Σερβίρεται μόλις κρυώσει ή δροσερό από το ψυγείο.

Πως να ασπρίσουμε τ’αμύγδαλα

Σ ένα κατσαρολάκι βάζουμε νερό να βράσει. Μόλις βράσει αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα. Τα αφήνουμε για μερικά λεπτά.
Πετάμε το βραστό νερό και ξαναγεμίζουμε με κρύο.
Τα αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσουν και έτσι ξεφλουδίζονται πιο εύκολα. Τα ξεπλένουμε για να παραμείνουν λευκά και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.Τα αλέθουμε στο μούλτι.

Καλή Απόλαυση

Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη