Η Μπατζίνα είναι μία πίτα απλή, υγιεινή και γεμάτη γεύση. Τα φρέσκα κολοκυθάκια παντρεύονται ιδανικά με τα μυρωδικά και την φέτα, δημιουργώντας μια αρμονία υφών και αρωμάτων.
Υλικά:
- 1 κιλό κολοκυθάκια τρυφερά τριμμένα
- 1/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/4 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 2 αυγά
- 1 κούπα αλεύρι γ.ο.χ. (περίπου 200-220 γρ.)
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας αλάτι
- Πιπέρι κατά βούληση
- 350 γρ. φέτα σπασμένη σε χοντρούς κύβους
- 1 λαδόκολλα αλειμμένη ελαφρά με ηλιέλαιο
- Ταψί 32εκ.
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C με αντιστάσεις.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τα στραγγίζουμε καλά από τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε τον άνηθο, τον δυόσμο, τα κρεμμυδάκια, τα αυγά, το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Στρώνουμε τη λαδόκολλα στο ταψί και ρίχνουμε το μείγμα της μπατζίνας. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα, φροντίζοντας να έχει πάχος περίπου μισό δάχτυλο.
- Αν θέλουμε, ρίχνουμε στην επιφάνεια της μπατζίνας λίγα κομματάκια βουτύρου ή λίγο ελαιόλαδο για να γίνει πιο μυρωδάτη.
- Ψήνουμε την μπατζίνα για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να ψηθεί η κρούστα της.
- Αφήνουμε την μπατζίνα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε.
Συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα και άλλα λαχανικά, όπως ψιλοκομμένα καρότα ή κρεμμύδι.
Αντί για φέτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γραβιέρα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας.
Η μπατζίνα τρώγεται ζεστή ή κρύα, ως ορεκτικό ή κυρίως πιάτο.
Καλή όρεξη!
H Συνταγή είναι της κας Foteini Theologitou