Αυτά τα Μπισκοτάκια σουσαμένια μπουκίτσες με την πλούσια γεύση και το ακαταμάχητο άρωμα, αποτελούν ένα πραγματικό διαμάντι της ζαχαροπλαστικής. Χειροποίητα με αγάπη, μπισκοτάκια φέρνουν στην μνήμη εικόνες από γραφικά χωριά της Ιταλίας, όπου η ζεστή ατμόσφαιρα και η οικογενειακή θαλπωρή ζωντανεύουν μέσα από κάθε μπουκιά.
Συστατικά
2 φλιτζάνια (240 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι (100 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι (113 γρ.) ανάλατο βούτυρο σε κύβους και σε θερμοκρασία δωματίου
1 μεγάλο αυγό χτυπημένο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού προαιρετικά
1/4 φλιτζάνι (57 γρ.) γάλα συν περισσότερο για τη ζύμη, αν χρειαστεί
1 φλιτζάνι (142 γρ.) σουσάμι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν.
Χρησιμοποιώντας έναν κόφτη ζαχαροπλαστικής ή τα χέρια σας, ανακατέψτε το βούτυρο μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.
Προσθέστε το χτυπημένο αυγό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη. Θα είναι εύθρυπτη.
Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, σχηματίστε τη ζύμη σε μια μπάλα. Αν είναι πολύ στεγνή, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας γάλα.
Μόλις σχηματιστεί η μπάλα ζύμης, καλύψτε την με μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Αφαιρέστε τη ζύμη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 και στρώνετε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα. Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται, απλώστε το σουσάμι σε ένα πιάτο
και ρίξτε το γάλα σε ένα ρηχό μπολ.
Κόψτε τη μπάλα της ζύμης σε 4 ίσα κομμάτια και ανοίξτε κάθε κομμάτι σε σχοινί πάχους 2 εκ
Κόψτε το σε κομμάτια μήκους 4-5 εκ, βουτήξτε το ελαφρά στο γάλα και κυλήστε το στο σουσάμι μέχρι να καλυφθεί.
Τοποθετήστε τα μπισκότα στις προετοιμασμένες λαμαρίνες σε απόσταση περίπου 1 ίντσας μεταξύ τους και ψήστε τα για 30 λεπτά μέχρι να
πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πριν τα σερβίρετε.
Καλή όρεξη!
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Πτι Φουρ με σοκολάτα και μαρμελάδα
Τα πτι φουρ, στα γαλλικά petits fours είναι μικρά μπισκότα ή κέικ. Μια εκδοχή λέει πως ο Antoine-Marie Careme, σπουδαίος Γάλλος ζαχαροπλάστης του 19ου αι., τα ονόμασε έτσι επειδή ψήνονταν σε φούρνο με χαμηλή θερμοκρασία (à petit four στα Γαλλικά). Για τον Davidson η πιθανότερη εκδοχή είναι πως η ονομασία σημαίνει «μικρά πράγματα από το φούρνο».
Τα μπισκοτάκια ψήνονται πολύ γρήγορα και δεν παίρνουν ιδιαίτερο χρώμα, οπότε μην ξεγελαστείτε και τα παραψήσετε στο φούρνο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, παραλείποντας το baking powder από τα υλικά της συνταγής.
Υλικά
450 γρ. βούτυρο αγελάδος
200 γρ. ζάχαρη άχνη
4 αυγά
200 γρ. κορν φλάουρ
1 κουταλιά baking powder
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Μια πρέζα αλάτι
150 γρ. σοκολάτα γάλακτος λιωμένη
Τρούφα σοκολάτα
100 γρ. μαρμελάδα μήλου αραιωμένη με ένα κουταλάκι ρούμι ή κονιάκ
Εκτέλεση
Βάζουμε το βούτυρο που έχει μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με τη ζάχαρη άχνη στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε να ομογενοποιοηθούν. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα ενώ χτυπάμε το μείγμα.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το κορν φλάουρ, το baking powder, το αλεύρι, τη βανίλια και το αλάτι και χτυπάμε ώσπου να ενωθούν σε μια ζύμη. Η ζύμη παραμένει αρκετά μαλακή
Γυρίζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και κόβουμε μπισκότα 7-8 εκατοστών σε μήκος σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 12 λεπτά
Αφού κρυώσουν απλώνουμ στην πεπλατυσμένη τους επιφάνεια (αυτή που ακουμπούσε στο ταψί) μια καλή ποσότητα μαρμελάδας. Στο μεταξύ έχουμε λιώσει τη σοκολάτα και βουτάμε το μπισκότο από τη μία πλευρά
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα μπισκότα, βυθίζοντας αν θέλουμε την πλευρά της λιωμένης σοκολάτας και στην τρούφα. Αφήνουμε τη σοκολάτα να σταθεί και φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά.
Καλή Απόλαυση