Μπομπότα
Η μπομπότα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό έδεσμα, που φτιάχνεται από καλαμποκάλευρο, αυγά, γάλα, λάδι. Είναι μια πίτα που έχει πλούσια ιστορία, καθώς φτιάχνονταν από τους Έλληνες από τα παλιά χρόνια, ειδικά κατά τη διάρκεια της φτώχειας και της κατοχής.
Η μπομπότα είναι ένα χορταστικό και θρεπτικό φαγητό. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες.
Το καλαμποκάλευρο είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη δομή και τη λειτουργία των μυών και των οργάνων του σώματος. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η ανάπτυξη, η αναπαραγωγή και η άμυνα του οργανισμού.
Υλικά!
2.5 με 3 κιλά κολοκύθα καθαρισμενη
3 αυγά
500 γραμ περίπου αλεύρι καλαμποκισιο
1 βιταμ!
500 γραμ φέτα!
Εκτέλεση
Βράζουμε την κολοκύθα με λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει και να γίνει σαν πουρές και να μην έχει πολλά υγρά όπως είναι ζεστή ρίχνουμε το βιταμ λίγο αλάτι τα αυγά και το αλεύρι γίνετε όλο ένα μείγμα σαν κεικ ρίχνουμε και τη φέτα λαδώνουμε καλά το ταψί μας αδειάζουμε και από πάνω πασπαλίζουμε πάλι λίγο φέτα και ραντίζουμε με ελαιόλαδο!
Η Συνταγή είναι της κυρίας ολυμπια χουτα
Δείτε και την μπομπότα της Αργυρώς
https://exchange.glomex.com/video/v-c60lc0ayov4h?integrationId=4059a117lratine6
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Πλαστός
Υλικά
½ kg από διάφορα χόρτα (σπανάκι, πράσο, λάπατο, παζιά – ό,τι βρείτε πιο φρέσκο)
½ kg τυρί φέτα
½ kg καλαμποκάλευρο (μπομπότα για τους παλιούς)
½ kg αλεύρι σκληρό (καθάριο επίσης για τους παλιούς)
2 ποτήρια ελαιόλαδο
μια φούχτα τραχανά (προαιρετικά)
αλάτι
νερό
Για τη γέμιση:
Πλένουμε τα χόρτα, τα ψιλοκόβουμε τα σουρώνουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε, το αλάτι, 2-3 κουταλιές λάδι και τα ανακατεύουμε. Τρίβουμε την φέτα με τα χέρια μας σε μικρά κομματάκια και την προσθέτουμε στα χόρτα. Ο τραχανάς, αν και προαιρετικός, δένει τα χόρτα και δίνει μια ωραία γεύση.
Για τη ζύμη:
Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο νερό, αλάτι, τα αλεύρια μας, προσθέτουμε λίγο λάδι σιγά σιγά και το ζυμώνουμε μέχρι να σχηματισθεί ένας χυλός.
Εκτέλεση
Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί με λάδι αδειάζουμε το μισό χυλό στο ταψί και τον πλάθουμε με τα χέρια μας, έτσι ώστε να κάνουμε μια στρώση καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του ταψιού. Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω την γέμιση από τα χόρτα και το τυρί, αφού πρώτα τα σουρώσουμε ελαφρά με τα χέρια μας, και απλώνουμε έτσι ώστε να πάνε παντού.
Παίρνουμε τον υπόλοιπο χυλό που έχει περισσέψει, προσθέτουμε νερό για να το κάνουμε πιο αραιό και πιο ρευστό από το αρχικό μίγμα και, αφού το ανακατέψουμε καλά, το ρίχνουμε πάνω από τα χόρτα στρώνοντας το με τα χέρια μας ή με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε από πάνω και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα και ένα τέταρτο περίπου.
Σημείωση: «Ο πλαστός τρώγεται ζεστός και από το ταψί» έλεγε η γιαγιά μου. Εσείς χρησιμοποιήστε το και σαν άλλοθι για να μην πλύνετε τα πιάτα.