ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΟΤΑΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΜΙΑ ΠΙΤΑ

Δείτε πώς να πετύχετε και να είστε τέλειοι κάθε φορά

Οι πίτες είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα σ όλα τα Βαλκάνια.

Ωστόσο, αν δεν φτιάχνετε πίτα τόσο συχνά ή δεν έχετε εμπειρία, μπορεί επίσης να μην τα καταφέρετε π.χ να στεγνώσουν τα φύλλα, να σκάσουν ή να μείνει η γέμιση άψητη.
Γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόσετε μερικές συμβουλές και κόλπα ώστε να υπάρχει πάντα στο τραπέζι σας μια άψογα ρολαρισμένη, ψημένη και σερβιρισμένη βασίλισσα των αλμυρών πιάτων ή πίτα

1. Κρατήστε τα φύλλα κάτω από ένα υγρό πανί

Τα φύλλα θα πρέπει να είναι κρύα όταν φτιάχνεται η πίτα, οπότε αν τα έχετε στην κατάψυξη, αφήστε τις όλο το βράδυ να ξεπαγώσουν στο ψυγείο. Όταν ανοίγετε τη συσκευασία, ενώ ετοιμάζετε την πίτα, κρατήστε τα υπόλοιπα φύλλα κάτω από ένα υγρό πανί,
γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα και άρα σκάνε.

2. Αποφεύγετε τα λιπαρά

Αν έχετε αποφασίσει να ετοιμάσετε μια πίτα, δεν μπορεί να είναι μια «fit» εκδοχή, όπου προσέχετε να μειώσετε τα λιπαρά στο ελάχιστο, γιατί όλα τα είδη πίτας απαιτούν λίπος, είτε βούτυρο, ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο.
Αν θέλετε μια νόστιμη πίτα, δεν πρέπει να παραλείψετε αυτό το βήμα. Επιπλέον, κάθε πίτα πρέπει να βρέχεται με μείγμα νερού και λάδι, ώστε να παραμένει ζουμερή.

3. Το βάζεις σε προθερμασμένο φούρνο

Το κόλπο που χρησιμοποιούν οι έμπειροι σεφ, για να μην μείνει ωμή η γέμιση στις πίτες και να μην καούν τα φύλλα, είναι να βάλουν την πίτα σε κρύο φούρνο και μετά να ανάψουν την κατάλληλη θερμοκρασία για το ψήσιμο. Η πίτα θα ψηθεί ομοιόμορφα και θα είναι τέλεια όταν γίνει.

4. Δεν το κόβεις πριν το ψήσιμο

Οι ανυπόμονοι θα βρουν αυτό το βήμα ιδιαίτερα χρήσιμο, γιατί η πίτα δεν πρέπει να κόβεται καυτή, για να μην κρυώσει ξαφνικά.
Κόψτε το πριν το ψήσιμο, έτσι κατά τη διάρκεια του ψησίματος ο υπερβολικός ατμός θα διαφύγει από τα κοψίματα, κάτι που θα βοηθήσει στο ομοιόμορφο ψήσιμο.

Προηγούμενο άρθροΜυρμηγκάτο: Το Κέικ που Θέλετε Ξανά και Ξανά!
Επόμενο άρθροΓαλλικό κέικ με γλάσο καρυδιού: Για τους λάτρεις των γεύσεων