Τυρόπιτα στο τηγάνι

Αχ, η τυρόπιτα στο τηγάνι! Τι νοστιμιά, τι απλότητα, τι ζεστασιά! Μια συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά, γεμίζοντας τα σπίτια μας με αρώματα και χαμόγελα.

Τι μου αρέσει:

  • Η τραγανή κρούστα: Χρυσαφένια και πεντανόστιμη, αγκαλιάζει τρυφερά το ζουμερό εσωτερικό.
  • Η πλούσια γέμιση: Φέτα θρυμματισμένη, μαλακιά και γευστική, με ή χωρίς μυρωδικά, ικανοποιεί κάθε γούστο.
  • Η ευκολία: Φτιάχνεται πανεύκολα με υλικά που έχουμε πάντα στην κουζίνα.
  • Η ευελιξία: Μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα υλικά, όπως πιπεριές, μανιτάρια, ή ζαμπόν, για να δημιουργήσουμε τις δικές μας γευστικές εκδοχές.
  • Η ζεστασιά: Ιδανική για ένα γρήγορο σνακ, ένα χορταστικό πρωινό, ή ένα ζεστό βραδινό.

Τι μου θυμίζει:

  • Την παιδική μου ηλικία: Η μαμά μου έφτιαχνε συχνά τυρόπιτα στο τηγάνι, και η μυρωδιά της με γυρνάει πίσω σε ξέγνοιαστες στιγμές.
  • Την οικογένεια: Μια ζεστή τυρόπιτα στο τραπέζι, πάντα έφερε κοντά τα μέλη της οικογένειας για να μοιραστούν ιστορίες και γέλια.
  • Την ελληνική κουζίνα: Μια απλή, γευστική και παραδοσιακή συνταγή που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής μας κληρονομιάς.

Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!

Tip: Σερβίρετε την τυρόπιτα ζεστή, με μια δροσερή σαλάτα ή με λίγο μέλι.

Υλικά

4 φύλλα κρούστας
150 γρ τυρί
1 αυγό
50-60 ml φρέσκο γάλα
40-50 γρ βούτυρο μαλακό
1-2 κουταλιές λάδι για άλειμμα

Παρασκευή:

* Ο πάτος ενός τηγανιού αλείφεται αραιά με λάδι – με ένα πινέλο. Το τηγάνι με διάμετρο 22 έως 28 εκ
* Τοποθετούμε 2 κρούστες μαζί με τις άκρες να κρέμονται έξω από το τηγανι. Αλείφουμε με το μισό βούτυρο (αν είναι σκληρό το κόβουμε σε μικρά κυβάκια και το μοιράζουμε πάνω στο φύλλο)
* Το τυρί θρυμματίζεται και ανακατεύεται με το αυγό και το γάλα. Το μισό τοποθετείται πανω στο φύλλο.


* Τ άλλα δύο φύλλα σκίζονται, θρυμματίζονται ελαφρά και τοποθετούνται πάνω από τη γέμιση.
* Από πάνω τους ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση και αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι (ή την ξαναβάζουμε σε κύβους)


Εδώ βάζω και τα ψιλοκομμένα πράσα, αν υπάρχουν πράσα στη γέμιση.

* Κλείνουμε με τις άκρες από τα φύλλα που έμειναν έξω από το ταψί.
* Αλείφουμε με ένα μείγμα από 1 κουταλιά λάδι και 1 κουταλιά φρέσκο γάλα ή νερό.
* Το τηγάνι κλείνεται με καπάκι και τοποθετείται στο μάτι της κουζίνας – για να ψηθεί σε μέτριο επίπεδο.
* Είναι έτοιμο από τη μία πλευρά σε περίπου 4-5 λεπτά, αλλά ελέγχεται – με μια σπάτουλα ή μια ξύλινη σπάτουλα, σηκώνεται.
Όταν κοκκινίσει, αναποδογυρίζεται με τη βοήθεια ενός πιάτου για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά – πάλι κάτω από το καπάκι μέχρι να ροδίσει.
* Βγάλτε το σε σχάρα για να κρυώσει για να παραμείνει τραγανό 🙂

Υ.Γ Η γέμιση μπορεί να αλλάξει κατα βούληση

Да сготвим набързичко

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τηγανιτά κιμαδοπιτάκια

Συστατικά

Για τη ζύμη:
3 φλιτζάνια αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαγιά, διαλυμένη σε 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
3/4 φλιτζάνι ζεστό γάλα
1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό
1/4 φλιτζάνι φυτικό λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:
500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
2 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
4 φλιτζάνια Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα

Οδηγίες μαγειρέματος

Βήμα 1
Για να ετοιμάσετε τη ζύμη: Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το νερό. Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό ενώ ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να γίνει σφιχτή η ζύμη.
Εάν χρειάζεται, προσθέστε περισσότερο νερό. Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμαστεί η γέμιση.
Βήμα 2
Για να ετοιμάσετε τη γέμιση: ζεστάνετε το φυτικό λάδι σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να αλλάξει χρώμα
το κρέας και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό στο μείγμα του κρέατος, και η γέμιση είναι έτοιμη.
Βήμα 3
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοιξτε τη ζύμη χρησιμοποιώντας έναν πλάστη. Κόβουμε τη ζύμη σε κύκλους διαμέτρου 8 εκ. χρησιμοποιώντας ένα κυκλικό κουπάτ.
Βήμα 4
Γεμίστε κάθε κύκλο με 2 κουταλάκια του γλυκού γέμιση, διπλώστε στη μέση να καλύψει τη γέμιση και πιέστε τις άκρες μεταξύ τους για να σφραγιστούν.
Πιάστε τις άκρες με τα δάχτυλά σας κάνοντας σφιχτές επικαλυπτόμενες πτυχές για να δώσετε αυτό το σχήμα.

Βήμα 5
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 4 φλιτζάνια φυτικό λάδι και τηγανίζουμε τα κοιμαδοπιτακια σε δόσεις μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
Βήμα 6
Αφαιρούμε και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Βήμα 7
Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο στο φούρνο με μπύρα
Επόμενο άρθροΕνα ζεστό γρήγορο πρωινό με μπαγιάτικο ψωμί