Ντοματορυζο

Αυτό το ντοματόρυζο δεν είναι απλά μια χορτοφαγική συνταγή, είναι μια γευστική εμπειρία γεμάτη με φρέσκα αρώματα και ζωηρά χρώματα. Η γλυκιά γεύση της ντομάτας αγκαλιάζει το αφράτο ρύζι, ενώ τα μυρωδικά προσθέτουν μια πινελιά δροσιάς και πικάντικη αρμονία.

Εδώ είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα αυτής της συνταγής:

  • Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Η ντομάτα και τα μυρωδικά προσφέρουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.
  • Εύκολη και γρήγορη: Ιδανική για ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα.
  • Προσαρμόσιμη: Μπορείτε να προσθέσετε τα αγαπημένα σας λαχανικά ή μυρωδικά.
  • Κατάλληλη για όλους: Χορτοφαγική, vegan και χωρίς γλουτένη.

Μερικά tips για να φτιάξετε το τέλειο ντοματόρυζο:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκες, ώριμες ντομάτες για πλούσια γεύση.
  • Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
  • Προσθέστε ρύζι καρολίνα για ιδανικό αποτέλεσμα.
  • Ρυθμίστε την ποσότητα του νερού ανάλογα με το πόσο μαλακό θέλετε το ρύζι σας.
  • Μην ξεχάσετε το αλατοπίπερο!
  • Προσθέστε τα μυρωδικά στο τέλος για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους.

Σερβίρετε το ντοματόρυζο ζεστό με μια δροσερή σαλάτα ή με τυρί φέτα. Καλή όρεξη!

Υλικά:

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 400 γρ. ντομάτες τριμμένες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολινα
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα

Εκτέλεση:

  1. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά με το ελαιόλαδο για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και 2 φλιτζάνια νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει το νερό.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  5. Σερβίρουμε ζεστό.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά, όπως καρότο ή σέλινο.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί μαζί με τις ντομάτες.
  • Μπορείτε να γαρνίρετε το ντοματορυζο με τριμμένο τυρί.

Καλή όρεξη!

Η Συνταγή είναι της Παλμιρα Αριστου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Το ντοματόρυζο είναι ένα εξαίσιο πιάτο, ψημένο στον φούρνο που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα γρήγορο και εύκολο κύριο γεύμα. Απλά ρίξτε το αγαπημένο σας συστατικό σε αυτό και ψήστε όλα μαζί.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένο
5-6 κομμάτια μπαχαρικό allspice (εά θέλετε θα βρείτε στα μπαχαράδικα)
5-6 κομμάτια μπαχάρι γαρίφαλο
2 μικρά φύλλα δάφνης
2 κουταλιές ντοπατοπελτέ
1 μικρή ντομάτα στον τρίφτη
300 γρ parboiled ρύζι 
1200 ml νερού
ελαιόλαδο

Γιατί το parboiled ρύζι; Λόγω της ειδικής επεξεργασίας του, έχει υψηλότερη θρεπτική αξία, επομένως, αποτελεί καλύτερη πηγή ινών, ασβεστίου, καλίου και βιταμίνης Β-6 από το κανονικό άσπρο ρύζι. Και διατηρεί μια ωραία υφή χωρίς να πάρει πάρα πολύ λασπώδης ή κολλώδης υφή.

 
ΟΔΗΓΙΕΣ:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ° C 
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ζεσταίνετε μια καλή δόση λαδιού.
Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
Ανακατέψτε τα μπαχαρικά, τον ντοματοπελτέ και τη τριμμένη ντομάτα.
Μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά ενώ ανακατεύετε συνεχώς.
Ρίξτε στο νερό και σβήστε την φωτιά. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα ταψάκι, 33x22cm προσθέτουμε το ρύζι και ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας από πάνω.
Ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και απορροφήσει όλο το νερό. Ανακατέψτε το ρύζι τακτικά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Καθώς η κάθε κουζίνα μπορεί να διαφέρει, μπορεί να χρειαστούν 5 λεπτά περισσότερο ή λιγότερο ψήσιμο. Για τον ίδιο λόγο δοκιμάστε το ρύζι και προσθέστε λίγο περισσότερο νερό, εάν χρειαστεί.

Credit to

Προηγούμενο άρθροΑκαταμάχητα μίνι πιτάκια: Η τέλεια λιχουδιά για κάθε στιγμή
Επόμενο άρθροΖουμερό Κέικ με Μερέντα και Καρδιά από Σοκολάτα: Ακαταμάχητος Πειρασμός