Δείτε Επίσης: Λαχανοντολμάδες, με την συνταγή της πεθεράς μου | Ζουμερά Ντολμαδάκια Νηστίσιμα…με σάλτσα λεμονιού
Η Συνταγή είναι Greek Style Food by Mari Glasgow
Οι Λαχανοντολμάδες της Μαμάς
Οι λαχανοντολμάδες της μαμάς δεν είναι απλά ένα φαγητό. Είναι μια εμπειρία γεύσης, μνήμης και αγάπης. Από την πρώτη μπουκιά, σε ταξιδεύουν σε ένα κόσμο γεμάτο αρώματα και νοστιμιές, φέρνοντας στο νου ζεστές οικογενειακές συγκεντρώσεις και χαρούμενες γιορτές.
Η τέχνη της μαμάς στην παρασκευή τους είναι ασύγκριτη. Τα φύλλα λάχανου, τυλιγμένα με τόση φροντίδα γύρω από την πλούσια γέμιση, μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης. Η γέμιση, ένα μείγμα από ρύζι, κιμά, μπαχαρικά και μυρωδικά, είναι τόσο γευστική που λιώνει στο στόμα. Η σάλτσα λεμονιού, με την δροσιά και την ξινογλυκιά της γεύση, δένει τέλεια με τα λαχανάκια και απογειώνει το πιάτο.
Συστατικά:
1,5 – 2 κιλά λευκό λάχανο,
Για την Γέμιση
500 γραμμάρια μοσχάρι ή αρνί (ανάμεικτα),
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνας
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
2-3 ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμυδάκια,
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,
1-2 καρότα,
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο & επιπλέον 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για από πάνω
2 ασπράδια αυγού,
1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό, άνηθο & μέντα,
1 κουτ. Κύμινο,
μια καλή πρέζα τζίντζερ σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι για την γεύση.
Για σάλτσα αυγολέμονο:
2 κρόκοι,
χυμό 1-2 λεμονιού.
για να είναι πιο πηχτή προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας κορν φλαουρ διαλυμένο σε κρύο νερό.
• υπόδειξη:
Προσθέστε 2-3 φέτες τζίντζερ για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του λάχανου ή προσθέστε 1 κουταλιά της
σούπας χυμό λεμονιού στην κατσαρόλα ενώ το λάχανο μαγειρεύετε.
Μέθοδος:
Για να ετοιμάσουμε τους λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο, ξεκινάμε καθαρίζοντας το λάχανο και αφαιρώντας με μαχαίρι το κοτσάνι.
Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 7 λεπτά να μαλακώσει ελαφρά,
Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε με το καπάκι μέχρι ο ατμός που δημιουργείται από το βρασμό να βοηθήσει τα φύλλα του λάχανου να βγουν εύκολα.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.
Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.
Στο κάτω μέρος της κατσαρόλας τοποθετήστε φύλλα του λάχανου ή ένα στρώμα πατάτας (κομμένο σε 1cm).
Τοποθετήστε τα ρολά και συνεχίστε να τυλίγεται μέχρι να τελειώσετε όλα τα φύλλα.
Προσθέστε αλάτι, μαύρο πιπέρι, άνηθο και ελαιόλαδο.
Τοποθετήστε ένα πιάτο πάνω τους και προσθέστε περίπου. 2 λίτρα κρύου νερού.
Βάλτε σε μέτρια φωτιά και αφήστε να βράσουν.
Στη συνέχεια, χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε να σιγοβράζετε για περίπου 1 ώρα. Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη σάλτσα αυγολέμονου*.
Σβήστε τη φωτιά, προσθέστε σάλτσα αυγολέμονο,
Στη συνέχεια ανακινήστε προσεκτικά την κατσαρόλα έτσι ώστε η σάλτσα αυγολεμονού να απλωθεί καλά.
Σερβίρετε ζεστούς λαχανοντολμάδες με φέτα .. Καλή Απολαυση !!
*Σάλτσα Αυγολέμονο
Χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με το χυμό 2 λεμονιών και ρίχνοντας λίγο λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα, αραιώνουμε το αυγολέμονο. Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού.
Για πιο παχύρρευστη σάλτσα στους λαχανοντολμάδες μας, προσθέτουμε στο αυγολέμονο μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.
Ακολουθήστε την Μάρι Γλασκόβη