Παϊδάκια αρνίσια στο φούρνο

«Τα παϊδάκια είναι ουσιαστικά τα πλευρά του ζώου, από τον όγδοο μέχρι τον δέκατοπέμπτο σπόνδυλο, κοινώς για τους Γάλους οι “κοτολέτες”. Ωστόσο, επειδη δεν επαρκούν, οι κρεοπωλες κόβουν συνήθως παϊδάκια και από το μπούτι, κρεας επίσης πολύ νόστιμο. Τα γνήσια παϊδάκια, έχουν λεπτό, μακρύ κοκαλο με κρέας κατά μήκος τους, που καταλήγει σε κυκλικού σχήματος ψαχνό. Τα παϊδακια μπουτιού είναι συνήθως οβάλ, με στρογγυλό κόκαλο στο κεντρο. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το πάχος τους, καθώς πρέπει να είναι έως 1 εκ. για τα αυθεντικά παϊδάκια και 1,5 εκ. για τα παϊδάκια από μπούτι. Επειδή όμως όλα κόβονται με τον μπαλτά, πρέπει o χασάπης να καταφέρει να πετύχει το ίδιο πάχος, κάτι που δεν ισχύει για όλους τους κρεοπώλες.
Επίσης, τα παϊδάκια από μπούτι κομμένα με μπαλτά, θέλουν προσοχή καθώς έχουν θραύσματα από κόκαλα. Κι όμως είναι το ίδιο νόστιμα και έχουν περισσοτερο κρέας»

Υλικά

• 2 κιλά παιδάκια αρνίσια
Μισό Κουπ. σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι
• 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, χοντροκομμένα ή φρέσκο θυμάρι ή 1+1/2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη ή θυμάρι, τριμμένα
70 γρ. μουστάρδα πικάντικη ή άλλη της αρεσκείας μας
Μισό κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
70 ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χυμός λεμονιού,κατά βούληση

Εκτέλεση

1. Βάζετε τα παιδάκια σε βαθύ μπολ και τα τρίβετε με τις παλάμες χρησιμοποιώντας το αλάτι και τα μυρωδικά. Σε ένα άλλο μικρό μπολ, βάζετε το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα και το ξύσμα λεμονιού, και τα ανακατεύετε καλά, να αναμειχθούν. Περιχύνετε με το μείγμα αυτό τα παϊδάκια, τα σκεπάζετε με μεμβράνη τροφίμων και τα αφήνετε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, να μαριναριστούν (μπορείτε και περισσότερο).

2. Λαδώνετε τη σχάρα του φούρνου, την τοποθετείτε στην υψηλότερη θέση και από κάτω στερεώνετε ένα ταψί, προκειμένου να πέφτουν μέσα τα υγρά του ψησίματος. Στραγγίζετε τα παϊδάκια από τη μαρινάδα και τα ταμπονάρετε με χαρτί κουζίνας.
Τα πασπαλίζετε με πιπέρι και από τις δύο πλευρές και τα τοποθετείτε στη σχάρα. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο γκριλ για περίπου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν όσο επιθυμείτε. Διαφορετικά, προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις
αντιστάσεις, λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί που να τα χωράει σε μονή στρώση, απλώνετε τα παϊδάκια και τα ψήνετε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο με ρύζι
Επόμενο άρθροΧοιρινά Παναρισμένα Μπιφτέκια