Παραδοσιακή γιαουρτόπιτα της Γιαγιάς

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Η γιαουρτόπιτα, ένα κλασικό γλυκό της ελληνικής κουζίνας, μετράει αμέτρητους λάτρεις και για καλό λόγο. Η αφράτη υφή της, η δροσερή γεύση της και η απλότητα στην παρασκευή της την καθιστούν ιδανική επιλογή για κάθε περίσταση.

Παραδοσιακά, η γιαουρτόπιτα ψήνεται στο φούρνο και περιχύνεται με σοκολάτα ή σιρόπι, αποκτώντας μια γλυκιά και μελωμένη υφή. Η βασική συνταγή περιλαμβάνει γιαούρτι, αλεύρι, ζάχαρη, αυγά και λάδι, ενώ υπάρχουν άπειρες παραλλαγές με προσθήκη φρούτων, ξηρών καρπών ή μπαχαρικών.

Είτε την προτιμάτε σκέτη είτε με τα αγαπημένα σας υλικά, η γιαουρτόπιτα παραμένει ένα διαχρονικό γλυκό που ικανοποιεί κάθε γούστο και αφήνει πάντα γλυκές αναμνήσεις.

Υλικά

200 γρ Βούτυρο Αγελαδινό Σοφτ
400 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
5 Αυγά
1 Βανίλια
Ξύσμα και Χυμό απο ένα Πορτοκάλι
300 γρ Πρόβειο Παραδοσιακό Γιαούρτι
650 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ Μπεικιν Παουντερ

Για Διακόσμηση
Μαρμελάδα Βερίκοκο
Λιωμένη Κουβερτούρα Σοκολάτα Μαύρη και Λευκή

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτή την πανεύκολη συνταγή ρίχνοντας τον κάδο του μίξερ το βούτυρο το οποίο βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε για 5 με 7 λεπτά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα
Οταν θα έχει πλέον ασπρίσει το μείγμα όπως βλέπετε χαμηλώνουμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά να ενσωματωθούν και αυτά.
Οταν θα έχουμε ένα ωραίο μείγμα σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι και φυσικά
το παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο

Συνεχίζουμε λιγάκι το ανακάτεμα με το μίξερ ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά. Τέλος σταματάμε το μίξερ απόσύρομαι τον κάδο και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε μία σπάτουλα απαλά
Οταν θα έχουμε ένα υπέροχο μοσχομυριστό μείγμα το αδειάζουμε σε ένα ταψάκι με διάμετρο 30 εκατοστών το οποίο το έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνος 175 βαθμούς για περίπου μία ώρα τσεκάρουμε και με μαχαιράκι να βγαίνει καθαρό

Αφού ψηθεί αυτή υπέροχη παραδοσιακή πεντανόστιμη γιαουρτόπιτα της γιαγιάς την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και την αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα εάν επιθυμείτε και τη διακοσμούμε με μαρμελάδα βερίκοκο και λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα
Η διακόσμηση είναι εντελώς προαιρετική ο καθένας μπορείτε διακοσμήσει όπως επιθυμεί αλλά πιστέψτε με ταιριάζει απόλυτα
Αφού τη διακοσμήσουμε την αφήνουμε να σταθεί η κουβερτούρα

Προηγούμενο άρθροΕκμέκ τσουρέκι
Επόμενο άρθροΚέικ με μαρμελάδα που λιώνει στο στόμα