Σπανακόπιτα-παραδοσιακή

Η παραδοσιακή σπανακόπιτα, φτιαγμένη με αγάπη και μεράκι, αποτελεί ένα διαχρονικό πιάτο που ξεχωρίζει για την απλότητα και την πλούσια γεύση του. Το τραγανό σπιτικό φύλλο αγκαλιάζει μια γέμιση από ζουμερό σπανάκι, φρέσκα μυρωδικά και θρυμματισμένη φέτα, δημιουργώντας μια ακαταμάχητη αρμονία γεύσεων και υφών.

Η γέμιση:

  • Το φρέσκο σπανάκι, σοταρισμένο με κρεμμύδι και σκόρδο, προσφέρει μια γεμάτη νοστιμιά βάση.
  • Τα φρέσκα μυρωδικά, όπως άνηθος, μαϊντανός και δυόσμος, χαρίζουν μια ευωδιαστή πινελιά που απογειώνει το γευστικό αποτέλεσμα.
  • Η φέτα, θρυμματισμένη ή σε κυβάκια, προσθέτει μια αλμυρή και πικάντικη γεύση που δένει άψογα με τα υπόλοιπα υλικά.

Το φύλλο:

  • Το σπιτικό φύλλο, ανοιγμένο με μεράκι και λεπτότητα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής σπανακόπιτας.
  • Η τραγανή υφή του έρχεται σε αντίθεση με την ζουμερή γέμιση, δημιουργώντας μια παιχνιδιάρικη αίσθηση στο στόμα.
  • Η χρήση ελαιόλαδου στο ζύμωμα του φύλλου προσδίδει μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.

Υλικά

Για τo φύλλο
500 γραμμάρια αλεύρι (500),
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο/ηλιέλαιο,
2 κουταλιές της σούπας ξύδι από λευκό κρασί,
300 ml ελαφρώς ζεστό νερό.

Ζυμώνουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά έως μία ώρα.

Για τη γέμιση:
600 γρ. φρέσκο ή κατεψυγμένο σπανάκι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πράσο ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
2 κλωνάρια δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια μέντα ψιλοκομμένη
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
300 γρ. φέτα θρυμματισμένη
1 κ.γ. τριμμένο μαύρο πιπέρι
½ κ.γ. αλάτι
1 μεσαίο αυγό ασπράδι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε σχολαστικά το σπανάκι, αν χρησιμοποιούμε φρέσκο.
Βάζουμε ένα τηγάνι με βαθύ πάτο σε μέτρια/δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Μόλις το λάδι ζεσταθεί, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο σωτάροντας μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί και να εξατμιστούν όλα τα υγρά του.
Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τα μυρωδικά, τη φέτα και το ασπράδι του αυγού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσέχοντας ώστε να μη ψηθεί το αυγό.

Χωρίστε τη ζύμη σε οκτώ μπάλες.
Ανοίγουμε ένα φύλλο με διάμετρο 50 εκ, πασπαλίζουμε με το λιωμένο βούτυρο/λαδι μας 2-3 κουταλιές της σούπας και απλώνουμε
τη γέμιση μόνο στο μισό φύλλο, στρίβουμε, διπλώνουμε τις άκρες και αλείφουμε την άκρη του φύλου με νερό για να κολλήσει καλά.
Σε ένα λαδωμένο ταψί βάζουμε στη μέση το πρώτο έτοιμο ρολό σε σχήμα σαλιγκαριού και στη συνέχεια τοποθετούμε τα υπόλοιπα
γύρω του. Λαδώνουμε την πίτα και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 190C για μια ωρα

παραδοσιακη σπανακόπιτα

H συνταγή είναι της Suzana Kitchen

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σπανακοπιτα με ανθότυρο και παρμεζάνα

Σπανακόπιτα με ανθότυρο και παρμεζάνα

Συστατικά

Ζύμη
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: 2 κουταλιές της σούπας
Αλεύρι: 400g
Ζεστό νερό: 200g
Αλάτι: 8g

Γέμιση
Σπανάκι: 300g
Σεσκουλα: 300γρ
Φρέσκα κρεμμυδάκια (ή πράσο): 50γρ
Καπνιστό μπέικον: 50γρ
Παρμεζάνα τριμμένη: 50g
Ανθότυρο: 50g
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: 2 κουταλιές της σούπας
Αλάτι Πιπέρι

Βήμα προς βήμα

Βήμα 1 Προετοιμάστε την γέμιση. Πλύνετε προσεκτικά το σπανάκι και τα σεσκουλα. Βράστε τα σε νερό. Στη συνέχεια στραγγίστε και στύψτε καλά. Κόψτε τα καλά με ένα μαχαίρι.
Βήμα 2 Ξεχωριστά, κόψτε τα κρεμμύδια και κόψτε το μπέικον σε κοματάκια. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε τηγάνι και καίμε απαλά τα κρεμμύδια μαζί με το μπέικον. Προσθέστε το σπανάκι και τα σεσκουλα, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρέψτε τα όλα μέχρι να στεγνώσουν καλά. Στη συνέχεια, κλείστε τη φωτιά και αφήστε να κρυώσουν.
Βήμα 3 Προετοιμάστε τη σφολιάτα: Ανακατέψτε το αλεύρι μαζί με το αλάτι, το βούτυρο ή το λάδι και νερό μέχρι η ζύμη να είναι λεία και ομοιογενής. Ζυμώστε στον πάγκο για 5 λεπτά. Στη συνέχεια σχηματίστε μια μπάλα και αφήστε την να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Βήμα 4 Χωρίστε τη ζύμη σε 2 μέρη. Ανοίξτε τη ζύμη σε 2 λεπτά φύλλα. Καλύψτε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 24 cm με χαρτί ψησίματος και τοποθετήστε το πρώτο φύλλο πάνω του.

Βήμα 5 Προσθέστε την τριμμένη παρμεζάνα στην κρύα γέμιση και το ανθοτυρο. Ανακατέψτε τα πάντα και ρίξτε το στο ταψί και Ισιώστε με μια σπάτουλα.
Βήμα 6 Τοποθετήστε το δεύτερο φύλλο ΄από πάνω και διπλώστε καλά τις άκρες για να κάνετε ένα κοθρο και σφραγίσετε τα πάντα. Με μια οδοντογλυφίδα ή ένα πιρούνι, τρυπήστε την επιφάνεια εδώ και εκεί για να αφήσετε το ατμό να φύγρι κατά το μαγείρεμα. Στη συνέχεια βουρτσίζετε με λίγο λάδι.
Βήμα 7 Θερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C στον αέρα. Ψήστε στο χαμηλότερο επίπεδο του φούρνου για τουλάχιστον 25 – 30 λεπτά. Όταν είναι χρυσό καφέ, βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει πριν την κόψετε και το απολαύσετε.

ΠΗΓΗ: pizzacappuccino.com

Προηγούμενο άρθροΜπουρέκια με φέτα και τραγανό φύλλο
Επόμενο άρθροΓεμιστές ντομάτες και πιπεριές…με κιμά, ρύζι και φρέσκα μυρωδικά