Τα Τσουρέκια του 2024 με 2 Υλικά Έκπληξη

Η Συνταγή είναι του Pastry chef Stratos Petrou

Φέτος, τα Πασχαλινά τσουρέκια σας θα ξεπεράσουν κάθε προσδοκία! Ακολουθώντας μια εύκολη συνταγή και προσθέτοντας 2 μυστικά υλικά, θα φτιάξετε τσουρέκια αφράτα, με υπέροχη υφή και γεμάτα νοστιμιά που θα ενθουσιάσουν όλη την οικογένεια.

Υλικά

300 γρ Κεφιρ χλιαρό
100 γρ Φυσικό χυμό Πορτοκάλι χλιαρό
200 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
20 γρ Μαγιά Ξηρή
2 Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ Βούτυρο Αγελαδινό λιωμένο χλιαρό
20 γρ Ηλιέλαιο
2 Δάκρυα Μαστίχας χιου τριμμένα
Ξύσμα από 2 Πορτοκάλια
14 γρ Μαχλέπι
2 γρ Κακουλέ
20 γρ Μηλοξυδο 6% ή 9%
860 γρ Αλεύρι Robin Hood κοσκινισμένο & Λίγο Αλάτι

Για Διακόσμηση
1 Αυγό χτυπημένο
Αμύγδαλα φιλέ ή Σουσάμι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτά τα πανεύκολα τσουρέκια χωρίς κουζινομηχανή ρίχνοντας σε μία μεγάλη λεκάνη τα υγρά υλικά τα οποία βρίσκονται σε χλιαρή θερμοκρασία δηλαδή το κεφίρ το φυσικό χυμό πορτοκάλι τη ζάχαρη και την ξηρή μαγιά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα δύο αυγά τα οποία βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου ανακατεύουμε πολύ καλά και έπειτα προσθέτουμε τις βανίλιες και ξύσμα από δύο πορτοκάλια
Συνεχίζοντας προσθέτουμε το λιωμένο χλιαρό βούτυρο το ηλιέλαιο και το δεύτερο σούπερ υλικο το οποίο θα κάνει τσουρέκια μας σούπερ αφράτα το οποίο είναι το μηλόξυδο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πάρα πολύ καλά

Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι τα οποία τα έχουμε κοσκινισμένα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Μία συμβουλή για να έχετε τα πιο επιτυχημένα τσουρέκια είναι να χρησιμοποιήσετε το αλεύρι robin hood το οποίο
είναι ό,τι καλύτερο. Οταν έχουμε μία ωραία και ευπλαστη στη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια
λαδώνουμε μια μεγάλη λεκάνη και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη μας
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μία μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον ωστε διπλασιαστή σε όγκο για περίπου μία με μιάμιση ώρα Εοιμη η ζύμη μας την πιέζουμε με το χέρι μας ώστε να φύγει ο αέρας και στη συνέχεια την αδειάζουμε στον πάγκο
εργασίας της ζυμώνουμε ελαφρώς και δημιουργούμε ένα μακρόστενο ρολό
Κοβουμε το ρολό μας σε 8 ισα μερη και δημιουργούμε μία μπαλίτσα με κάθε ένα κομμάτι. Τοποθετούμε τις μπαλίτσες σε ένα δίσκο ή σ ένα πιάτο και τις σκεπάζουμε με μία μεμβράνη ώστε να φουσκώσουν ελαφρώς για περίπου 20 λεπτά
Μετά τα 20 λεπτά αφού έχουνε φουσκώσει ζεστό περιβάλλον παίρνουμε μία μια μπαλίτσα τα ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε ένα λεπτό φίλο τα διπλώνουμε με τον τρόπο που σας δείχνω ώστε να δημιουργήσουμε τα κορδόνια που θα πλέξουμε τα τσουρέκια μας

Δημιουργώ το κάθε τσουρέκι με 4 κορδόνια εσείς μπορείτε να το κάνετε όπως σας βολεύει και τα τοποθετώ σε ένα ταψί που έχουμε βάλει μία λαδόκολλα προσοχή μην ξεχάσετε να αφήσετε μία απόσταση μεταξύ τους διότι θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο

Αφού έχουμε φτιάξει τα τσουρέκια μας τα αφήνουμε να φουσκώσουν για τελευταία φορά σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 50 λεπτά

Μετά τα 50 λεπτά και αφού έχουν φουσκώσει πάρα πολύ τα αλειφουμε προσεκτικά με ένα χτυπημένο αυγό σε όλη την επιφάνεια τους και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσαμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνος 155 βαθμούς για περίπου 43 με 45 λεπτά αναλόγως στο φούρνο

Προηγούμενο άρθροΠώς να φτιάξετε κουλουράκια πασχαλινα σμυρνιώτικα βήμα προς βήμα
Επόμενο άρθροΣτιφάδο Νηστίσιμο με Μανιτάρια: Απλά Υπέροχο!