Υλικά
5 πατάτες (μαγειρέψτε μέχρι να μισοψηθούν)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 πράσα (τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν)
Φυτικό λίπος
μαύρο πιπέρι
Βούτυρο (100 γρ.)
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Τυρί μοτσαρελα (150 γρ.)
Brie τυρί (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)
για τη σάλτσα:
Βούτυρο (100 γρ.)
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4 σκελίδες σκόρδο
250 ml κρέμα γάλακτος (10%)
Αλας
μαύρο πιπέρι
Μοσχοκάρυδο για γεύση
2 κουταλιές της σούπας τυρί κρεμα (εγώ χρησιμοποίησα Philadelphia)
Εκτέλεση
Ξεκινάμε και βάζουμε τις πατάτες να βράζουνε μαζι με ένα κουταλέκι αλάτι
Στη συνέχεια κόβουμε τέσσερα πράσα σε ψηλές φέτες
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά με λίγο λάδι και σοτάρουμε τα πράσα όταν μαραθουν ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι
και 100 γρ βούτυρο και το κρασί μαζί με τη ζάχαρη
Ανακατέβουμε εως ουτου καραμελώσουν πλήρως τα πράσα
Κατεβάζουμε τις πατάτες από τη φωτιά που έχουνε βράσει και τις κόβουμε σε φέτες
Ψιλοκόβομε και 4 σκελίδες σκόρδο.
Βάζουμε πάλι ένα τηγάνι στη φωτιά 100 γρ βούτυρο και δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι.
Μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος και λίγο αλάτι μαζί με πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Ρίχνουμε και δύο κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα μαζι σκόρδο και ανακατεύουμε έως ότου να δέσει σάλτσα μας
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη
Ξεκινάμε σε ένα πυρέξ και στρώνουμε στη βάση να την καλύψουμε πλήρως με πατάτες
Πάνω απ τις πατάτες απλώνουμε τα μισα καραμελωμένα πράσα σε μία στρώση και από πάνω την μιση σάλτσα.
Τρίβουμε τη μοτσαρελα στο ψηλό του τρίφτη βάζουμε πάνω από τη σάλτσα τυριού που έχουμε απλώσει την μιση.
Κάνουμε τη δεύτερη στρώση με πατάτες τα υπόλοιπα καραμελωμένα πρασα την υπόλοιπη σάλτσα τυριου και από πάνω
απλώνουμε φέτες brie τυρι ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά και το φαγητό μας είναι έτοιμο
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Πατάτες ογκρατέν με μανιτάρια στο φούρνο
Πατάτες ογκρατεν με μανιτάρια στο φούρνο | Συγκλονιστικά νόστιμο … Συγκλονιστικές πατάτες φούρνου με την υπέροχη γεύση των μανιταριών.
Συστατικά:
1 κιλό πατάτες
0,5 κιλό μανιτάρια (φρέσκα)
κρέμα γάλακτος 3 κ.σ. κουτάλια
2 κρεμμύδια
αυγό 3 τεμ
τυρί 150 γρ
αλάτι, άνηθος για γεύση.
Παρασκευή:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις βράζουμε, πολτοποιούμε τις βραστές πατάτες με αλάτι, προσθέτουμε τα αυγά και τον ξερό άνηθο.
Για τη γέμιση, κόβουμε τα μανιτάρια, τηγανίζουμε με κρεμμύδια και βράζουμε τα μανιτάρια σε κρέμα γάλακτος.
Βάζουμε τις μισές πατάτες σε ένα ταψί σε 1 στρώση, μετά τα μανιτάρια, μετά το δεύτερο μισό από τις πατάτες, τρίβουμε από πάνω το τυρί.
Βάζουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά σε θερμοκρασία 200-220 C. Σερβίρουμε ζεστό με οποιαδήποτε σάλτσα.
Καλή όρεξη!