Πατάτες με μανιτάρια και κιμά στο φούρνο

Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα

Συστατικά για 4 μερίδες:

Πατάτες – 400 g
Χοιρινός κιμάς – 500 g
Ρίζα σέλινου – 200 g
1 κεφάλι κρεμμύδι
Σκόρδο – 3 σκελίδες
Μανιτάρια – 400 g
Μαγιονέζα – για γεύση
Αλεσμένος κόλιανδρος – για γεύση
Μείγμα πιπεριού – για γεύση
Κοκοι μαύρου πιπεριού – για γεύση
Ηλιέλαιο – 2 κουταλιές της σούπας
Νερό – 2 κουταλιές της σούπας

Προετοιμασία:

Ξεφλουδίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε κάθετα σε 2 μέρη. Στη συνέχεια το κόβετε σε λεπτές φέτες με ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι.
Ζεσταίνετε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι μέχρι το βούτυρο να λιώσει.
Ρίχνετε τα κρεμμύδια, αλατίζετε και προσθέτετε λίγο πιπέρι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν, διαδικασία που διαρκεί
περίπου 5-10 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνετε τη λιγη ζάχαρη και το λιγο νερό. Συνεχίζετε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για περίπου μία ώρα ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσουν τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα. Είναι έτοιμα όταν πάρουν ένα ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα και έχουν στεγνώσει.

Πλύνετε και καθαρίστε τις πατάτες. Κόψτε τις σε κύκλους, αν είναι μεγάλες – κόψτε τους κύκλους στη μέση.
Βουτυρώστε ένα ταψί ψησίματος με ηλιέλαιο. Τοποθετήστε τις πατάτες σε μία στρώση στον πάτο της φόρμας.
Ετοιμάστε το μείγμα αρωματικών μπαχαρικών. Αλέστε τον κόλιανδρο, το πιπέρι και το αλάτι σε ένα γουδί.
Πασπαλίστε με το μείγμα μπαχαρικών τις πατάτες επίσης προσθέστε και μειγμα μπαχαρικών και στον κιμά.

Πλύνετε και καθαρίστε το σέλινο και το σκόρδο. Κόψτε μάλλον χοντροκομμένα. Προσθέστε το στις πατάτες.
Τοποθετήστε τον κιμά με τα μπαχαρικά πάνω στις πατάτες και προσθέστε λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο στον κιμά.
Τοποθετήστε τα καραμελωμένα κρεμμύδια πάνω από τον κιμά.
Πλύνετε τα μανιτάρια. Κόψτε τα σε φέτες.
Τοποθετήστε τα μανιτάρια σε φέτες πάνω από τα κρεμμύδια. Πασπαλίστε με το μείγμα μπαχαρικών.

Απλώστε μια λεπτή στρώση μαγιονέζας από πάνω και πριν το ψήσιμο, ρίξτε λίγο νερό στον πάτο της φόρμας για να μη στεγνώσει τίποτα.
Ψήστε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30-45 λεπτά μέχρι να ψηθεί. Σερβίρετε τις μερίδες ζεστές.