Πατάτες στο φούρνο με διάφορα τυριά και μπεσαμέλ

Υλικά

4 πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες σαν πατατάκια
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 1⁄2 φλιτζάνι γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
1 φλιτζάνι τριμμένο καφτερό τυρί τσένταρ
1⁄2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί, για να το πασπαλίσουμε από πάνω

Οδηγίες

Σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε με το αλεύρι.
Αφήστε να καθίσει για ένα λεπτό.
Προσθέστε όλο το κρύο γάλα, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
Καρυκεύουμε με αλάτι και καγιέν.
Μαγειρέψτε τη σάλτσα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει και να βράσει, ανακατεύοντας περιστασιακά με ένα σύρμα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί.
Τοποθετούμε τις μισές πατάτες κομμένες σε φέτες σε μια ελαφρά λαδωμένη κατσαρόλα ενός τέταρτου.

Ρίξτε τη μισή σάλτσα τυριού πάνω από τις πατάτες.
Επαναλάβετε με τη δεύτερη στρώση πατάτες και σάλτσα τυριού.
Πασπαλίζουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί.
Ρίξτε λίγη πάπρικα για χρώμα.
Ψήνουμε ακάλυπτα για περίπου 1 ώρα στους 180°C.

Η Συνταγή είναι της κας Ntina Spiroudi

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο ψημένες σε χυμό πορτοκαλιού με μέλι

Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και πορτοκάλι

Υλικά

1 κοτόπουλο 1,3-1,4 κγρ. κομμένο σε μερίδες
1 ½ κιλό πατάτες
αλάτι
πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. μέλι
χυμό από 3 πορτοκάλια
χυμό από 1 λεμόνι
αποξηραμένες πιπερίτσες (εάν υπάρχουν, για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Σε ένα μεγάλο ταψί κόβετε τις πατάτες και μαζί με το κοτόπουλο τα αραδιάζετε στο ταψί.
Σε ένα μπολ ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάτε στο μπλέντερ ή με το σύρμα μέχρι
να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνετε το μείγμα στο κοτόπουλο και τις πατάτες και κατόπιν τα ανακατεύετε όλα μαζί με το
χέρι.

Προσθέτετε ένα φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό.
Σκεπάζετε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνετε για 40 λεπτά στους 180 ᵒC.
Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 45-50 λεπτά για να ροδίσουν οι πατάτες
και το κοτόπουλο.
Σερβίρετε το κοτόπουλο μαζί με τις πατάτες περιχύνοντας με τη σάλτσα. Είναι φανταστικό!!

Καλή επιτυχία!!

Η Συνταγή είναι της Γιώτας Αναστασοπούλου

Προηγούμενο άρθροΜακαρονόπιτα με φύλλο
Επόμενο άρθροΓαλακτομπουρεκάκια του μπαμπά