Πεϊνιρλί αφράτα με αυγό μάτι

Αφράτα ψωμάκια, ζουμερό τυρί, και ένα λαχταριστό αυγό μάτι: Τα πεϊνιρλί αποτελούν ένα αγαπημένο σνακ ή γεύμα για μικρούς και μεγάλους, ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας.

Τι κάνει τα πεϊνιρλί με αυγό μάτι τόσο ξεχωριστά;

  • Η αφράτη ζύμη: Η ζύμη είναι ελαφριά και μαλακιά, με υφή που μοιάζει με συννεφάκι.
  • Το ζουμερό τυρί: Η ποσότητα του τυριού είναι γενναιόδωρη, λιώνει στο στόμα και δημιουργεί μια πλούσια γεύση.
  • Το αυγό μάτι: Το αυγό προσθέτει μια πινελιά πρωτεΐνης και υγρασίας, ενώ ο κρόκος του, όταν σπάει, γαρνίρει το πεϊνιρλί με μια κρεμώδη υφή.
  • Ποικιλία: Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα υλικά για να δημιουργήσετε τα δικά σας μοναδικά πεϊνιρλί, όπως ζαμπόν, μπέικον, πιπεριές, ή ντομάτα.

Συμβουλές για να φτιάξετε πεϊνιρλί με αυγό μάτι στο σπίτι:

  • Χρησιμοποιήστε μια καλή ποιότητα τυριού που λιώνει εύκολα.
  • Φροντίστε η ζύμη να είναι καλά ζυμωμένη και να φουσκώσει αρκετά.
  • Ψήστε τα πεϊνιρλί σε μέτρια θερμοκρασία για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  • Βγάλτε τα πεϊνιρλί από το φούρνο λίγο πριν σπάσετε το αυγό μάτι, για να μην ψηθεί πολύ.

Είτε τα φτιάξετε στο σπίτι, είτε τα αγοράσετε έτοιμα, τα πεϊνιρλί με αυγό μάτι είναι μια εύκολη, νόστιμη και θρεπτική επιλογή για κάθε ώρα της ημέρας!

Υλικά Συνταγής

για την ζυμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ. νωπή μαγιά
300 ml (περίπου) χλιαρό νερό
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
λίγη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση
4 κουτ. σούπας βούτυρο + λίγο ακόμα, λιωμένο
500 γρ. καλής ποιότητας πικάντικο κασέρι, χονδροτριμμένο
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά

Εκτέλεση

για την ζύμη
Σ’ ένα μικρό μπολ διαλύετε τη νωπή μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτετε κατόπιν μία κουταλιά της σούπας αλεύρι
και ανακατεύετε ελαφρά. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε το «προζύμι» αυτό να φουσκώσει 30’, σε χλιαρό μέρος.
Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη φτιάχνοντας ένα λοφάκι.
Κάνετε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα το μείγμα με τη διαλυμένη μαγιά.
Προσθέτετε το λάδι, λίγο νερό ακόμη και αρχίζετε να σπρώχνετε το αλεύρι από τα πλαϊνά προς το κέντρο.
Ζυμώνετε, παίρνοντας σιγά -σιγά το αλεύρι και όποτε χρειάζεται ρίχνετε νερό μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη ελαστική που να δουλεύεται εύκολα και να μην κολλάει στα δάκτυλά σας.
Φτιάχνετε μια-δυο μπάλες με τη ζύμη και τις βάζετε σε μπολ πασπαλισμένα με αλεύρι.
Κάνετε με μαχαίρι δύο σχισμές σε σχήμα σταυρού. Σκεπάζετε με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε σε χλιαρό μέρος, τουλάχιστον 1 ώρα, ή μέχρις ότου η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο.

Συναρμολόγηση

Πλάθετε 4 «βαρκούλες» ανοίγοντας και τις γεμίζετε με μπόλικο κασέρι.
Στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα φούρνου ή ένα μεγάλο και ρηχό ταψί.
Βάζουμε εκεί τα πεϊνιρλί, το ένα δίπλα στο άλλο. Στη βάση καθενός βάζουμε από 1/2 κουτ. σούπας βούτυρο και μοιράζουμε εκεί το τριμμένο κασέρι. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει.
Βγάζουμε το ταψί (ή τη λαμαρίνα) και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C.
Σπάμε από 1 αυγό στο κέντρο κάθε πεϊνιρλί. Με ένα πινέλο αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο τα χείλη της ζύμης και ξαναβάζουμε το ταψί με τα πεϊνιρλί στο φούρνο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά τα αυγά και να ροδίσουν τα πεϊνιρλί. Ετοιμα!

 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Πεινιρλί με ζαμπόν, καλαμπόκι και κίτρινο τυρί.

Πεινιρλί με ζαμπόν, καλαμπόκι και κίτρινο τυρί.

Υλικά:

250 ml ζεστό γάλα,
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
1 αυγό + 1 κρόκος αυγού,
50 γραμμάρια βούτυρο (λιωμένο) + 50 ml λάδι,
1 ίσο κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη,
550 γρ αλεύρι κοσκινισμένο + 1-2 κουταλιές της σούπας στο τρίψιμο,
20 γρ μαγιά φρέσκια,
ρίγανη.

για τη γέμιση:
ζαμπόν,
καλαμπόκι,
κίτρινο τυρί.
Δεν διευκρινίζω την ποσότητα για τη γέμιση, γιατί είναι δική σας επιλογή.

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το φρέσκο ​​γάλα και θρυμματίζουμε μέσα τη μαγιά, πασπαλίζουμε με ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ζεσταθεί για δέκα λεπτά να σιγοβράσει.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση, ρίχνουμε τη ζυμωμένη μαγιά, το ελαφρά χτυπημένο αυγό και το λιωμένο βούτυρο ανακατεμένο με το λάδι,
και ζυμώνουμε μια ελαστική ζύμη.Την βάζουμε σε ένα μπολ, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Τοποθετούμε την φουσκωμένη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια, το κάθε μπαλάκι ζυγίζει περίπου 75 γρ.
Ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης σε σχήμα οβάλ, τοποθετούμε στη μέση την γέμιση και πλάθουμε ως εξής (όπως βλέπετε από τις φωτογραφίες “βήμα βήμα”) .
Σκεπάζουμε τα Πεινιρλι, με τα κοψίματα πρέπει να φύγουν φαίνεται η γέμιση.

Πιέζετε καλά τις άκρες με τα δάχτυλά σας για να κολλήσουν και να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο.
Αλείφουμε κάθε Πεινιρλι με χτυπημένο κρόκο αυγού με λίγο λάδι για να πάρει ωραίο μαύρισμα κατά το ψήσιμο. τακτοποιούμε τα Πεινιρλι σε ταψί στρωμένο με χαρτί και λαδωμένο ελαφρά, πασπαλίζουμε με ρίγανη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.


Δοκιμάστε το Καλή Απόλαυση.

ΠΗΓΗ: http://www.vkusnosbeni.com/