Υλικά:
Για τη ζύμη:
420 γραμμάρια αλεύρι
1 αυγό
25 ml ηλιέλαιο
50 γραμμάρια γιαούρτι (ή κρέμα γάλακτος)
150 ml χλιαρό νερό
18 γραμμάρια μαγιά (φρέσκια) ή 6 γραμμάρια ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση:
500 γραμμάρια κιμά (μοσχαρίσιο ή αρνίσιο)
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κόκκινη πιπεριά
1-2 ντομάτες
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι, πιπέρι
20 γραμμάρια βούτυρο
180 γραμμάρια τριμμένη μοτσαρέλα
1 αυγό, 1 κουταλάκι του γλυκού γάλα, 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι, μια πρέζα αλάτι (για το άλειμμα)
Εκτέλεση:
Προετοιμασία της γέμισης:
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μικρά κυβάκια και το σκόρδο ψιλοκόβουμε. Τα σοτάρουμε σε λαδι μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι προσθέτουμε λίγο νερό και μαγειρευουμε τον κιμά για 10 λεπτά, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Κόβουμε την πιπεριά και τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στον κιμά.
Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Παρασκευή της ζύμης:
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη. Αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το γιαούρτι. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, το αυγό και λάδι. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 40 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο.
Συναρμολόγηση και Ψήσιμο:
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 κομμάτια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε οβάλ σχήμα.
Τοποθετούμε κάθε κομμάτι ζύμης σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Προσθέτουμε 2-3 κσ από τη γέμιση
σε κάθε κομμάτι ζύμης.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη μοτσαρέλα.
Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και το λάδι και αλείφουμε τα πεϊνιρλί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Συμβουλές:
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε είδος κιμά προτιμάς.
Για πιο πλούσια γεύση, πρόσθεσε λίγο κρασί ή μπύρα στη γέμιση.
Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις και άλλα λαχανικά στη γέμιση, όπως καρότο ή μελιτζάνα.
Καλή απόλαυση!