Pina Colada Ρεβανί

Συστατικά

Για το σιρόπι:
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 λωρίδα από ξύσμα λεμονιού πλάτους 2 ½ cm
1 κουταλιά της σούπας ελληνικό μπράντυ
2 φλιτζάνια φρέσκο ​​ή στραγγιστή κονσέρβα ανανά κομμένο σε μικρά ζάρια
Για τον Ρεβάνι:
225 g ανάλατο βούτυρο συν επιπλέον για την προετοιμασία του τηγανιού
2 φλιτζάνια χοντρό σιμιγδάλι
1 κουταλιά της σούπας μπεικιν
1 φλιτζάνι ζάχαρη συν 2 κουταλάκια του γλυκού
Χωρίστηκαν 6 μεγάλα αυγά σε κροκους και ασπράδια
2 κουταλιές μπράντυ
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας αλεσμένα αμύγδαλα
½ φλιτζάνι τριμμένη καρύδα χωρίς ζάχαρη
Για το γαρνιτούρα:
½ φλιτζάνι ζάχαρη και φρέσκες φέτες ανανά ή κομμάτια για γαρνιτούρα
Ελληνικό παγωτό γιαούρτι ή παγωτό βανίλια(προαιρετικό)

Οδηγίες

Προετοιμάστε το σιρόπι:
Σε μία κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ανακατέψτε τη ζάχαρη και το νερό και βράστε. Προσθέστε το ξυλάκι κανέλας, το ξύσμα λεμονιού, τα κομμάτια ανανά το μπράντυ και σιγοβράστε για 5 έως 7 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και στραγγίστε μέσα από ένα λεπτό κόσκινο. Αφήστε το σιρόπι να παραμείνει μέχρι να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και έτοιμο για χρήση.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190C. Στρώστε ένα τσέρκι 20-25 εκ με χαρτί ψησίματος και βούτυρο σε όλες τις πλευρές και στο κάτω μέρος.
Κοσκινίστε το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ χρησιμοποιώντας το σύρμα, χτυπήστε το βούτυρο έως ότου κρεμώσει, περίπου 4 λεπτά. Προσθέστε σταδιακά 1 φλιτζάνι ζάχαρη και συνεχίστε να χτυπάτε. Προσθέστε τους κρόκους ένα προς ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Αφαιρέστε το εξάρτημα σύρματος και αντικαταστήστε το με την κουτάλα. Προσθέστε το μείγμα μπράντυ, χυμό πορτοκαλιού και μπεικιν, σιμιγδάλι και κτυπήστε με μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει λείο. Προσθέστε τα αλεσμένα αμύγδαλα  και την καρύδα, χτυπώντας μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.

Σε ένα άλλο μπολ ηλεκτρικού μίξερ, χτυπάμε το ασπράδι αυγού με ένα μίξερ μέχρι να αφράτεψει.
Προσθέστε αργά 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και συνεχίστε να χτυπάτε για να σχηματίσετε μαρέκγκα.
Ανακατέψτε το ασπράδι στο μείγμα σιμιγδάλι. Ρίξτε το μείγμα ρεβάνι στο τσέρκι και ψήστε για 30 έως 35 λεπτά ή έως ότου το κέικ γίνει χρυσοκαφέ και σχηματίσει μια λεπτή, μαλακή, σαν σφουγγάρι επιφάνεια. Για να δοκιμάσετε την ευκαμψία, τοποθετήστε μια οδοντογλυφίδα ή μεταλλικό ή ξύλινο σουβλάκι, το οποίο πρέπει να βγαίνει καθαρό όταν αφαιρεθεί.
Αφαιρέστε το ρεβάνι από το φούρνο, τοποθετήστε το σε ένα ράφι και ρίξτε το σιρόπι πάνω του σταδιακά, ενώ βρίσκεται ακόμα στο τσέρκι. Αφήστε το να καθίσει για τουλάχιστον 2 ώρες, αναποδογυρίζοντάς το εάν είναι απαραίτητο για το σιρόπι να πάει παντού (αν το αναποδογυρίσετε, βεβαιωθείτε ότι το τοποθετήσατε σε ένα πιάτο πριν το κάνετε!).

Για να διακοσμήσετε:

Απλώστε ένα μισό φλιτζάνι ζάχαρη σε μια επίπεδη πλάκα και βυθίστε τις φέτες ανανά ή τα κομμάτια στη ζάχαρη, γυρίζοντας για να καλύψετε και τις δύο πλευρές. Είτε ανάψτε το γκριλ και καψτε ελαφρά τα κομμάτια ανανά έως ότου η ζάχαρη καεί ελαφρώς και αρχίσει να καραμελωθεί.
Σερβίρετε κάθε κομμάτι του ρεβάνι με ένα κομμάτι «καμένο» ανανά και ένα κουτάλι από ελληνικό γιαούρτι ή παγωτό.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΓιουβέτσι με χυλοπιτάκι
Επόμενο άρθροΧταπόδι στιφάδο: Μια ξεχωριστή αγιορείτικη συνταγή