Φτιάχνω αληθινές Οσετιακές πίτες με πατάτες και τυρί! Συνταγή από το 2018, από τις πρώτες στο Διαδίκτυο.
Από τότε αυτές οι πίτες έχουν αποκτήσει πολλούς θαυμαστές!
Υλικά:
Για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι σίτου
400 ml. γάλα (χλιαρό)
50 γρ. βούτυρο (λιωμένο και χλιαρό)
10 γρ. ζάχαρη
7 γρ. αλάτι
5 γρ. μαγιά ξερή (ή 15 γρ. φρέσκια)
Για τη γέμιση:
200 γρ. πατάτες (βρασμένες και ζεστές)
300 γρ. τυρί (γραβιέρα ή μοτσαρέλα)
10 γρ. βούτυρο
Αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση)
Επιπλέον:
Βούτυρο για άλειμμα των πίτας
Αλεύρι για το πλάσιμο στο τραπέζι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το χλιαρό γάλα. Αφήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το λιωμένο βούτυρο.
Ζυμώνουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε
ζεστό μέρος για περίπου 1,5 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Γέμιση:
Τρίβουμε τις βρασμένες πατάτες και τις ανακατεύουμε με το βούτυρο.
Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και το ζυμώνουμε.
Φτιαχνουμε 3 μπαλες πατατας-τυριου και αφηνουμε στην άκρη
Πλάσιμο των πίτων:
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε κάθε μέρος σε ένα φύλλο 1-1,5 εκ παχος.
Τοποθετούμε τη γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε τις άκρες, σχηματίζοντας ένα πουγκι.
Ανοίγουμε το πουκι με τα χερια σε μια πιτα, κανοντας μια μικρή τρύπα στο κέντρο για να βγαίνει ο ατμός.
Ψήσιμο:
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 10 λεπτά και στη συνέχεια στους 230°C για 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν όταν τις βγαλουμε τις αλλειφουμε με βούτυρο και τις αφήνουμε σκεπασμενες να κρυωσουν