Ψητή Μελιτζάνα με σάλτσα κιμά και μοτσαρέλλα 

Η ψητή μελιτζάνα με σάλτσα κιμά και μοτσαρέλλα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο γεμάτο γεύση. Η μελιτζάνα ψήνεται μέχρι να γίνει μαλακή και αρωματική, ενώ η σάλτσα κιμά προσθέτει πλούσια γεύση και υφή. Η λαχταριστή μοτσαρέλλα του δίνει μια κρεμώδη και τυρίσια νότα. Ένα εξαιρετικό πιάτο για να απολαύσετε σε μια οικογενειακή συγκέντρωση 

  • Γευστικό: Η σάλτσα κιμά δίνει γεύση, ενώ η μελιτζάνα απορροφάει τα υγρά και γίνεται ζουμερή. Η μοτσαρέλα λιώνει και προσθέτει μια κρεμώδη υφή.
  • Χορταστικό: Η μελιτζάνα και ο κιμάς είναι και τα δύο χορταστικά υλικά, καθιστώντας αυτό το πιάτο ιδανικό για ένα κυρίως γεύμα.
  • Εύκολο στην παρασκευή: Η συνταγή είναι απλή και δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες μαγειρικής.
  • Πολύπλευρο: Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα υλικά στη σάλτσα κιμά, όπως μανιτάρια, πιπεριές ή κρεμμύδια. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε άλλα είδη τυριού, όπως γκούντα ή παρμεζάνα.

Υλικά 🛒

Μελιτζάνα ψητή
2 μέτριες μελιτζάνες (μελιτζάνες)
Σκόνη σκόρδου
Ελαιόλαδο
Αλάτι

Σάλτσα κρέατος
250g κιμάς μοσχαρίσιος
250g κιμάς Χοιρινός
1 Μικρό Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα (400g) Χυμός ντομάτας (Passata)
3 Σκελίδες Σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
2 κουταλιές φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
1 κγ Ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού καρύκευμα (προεραιτικά)
Αλάτι πιπέρι

Επικάλυψη:
200g Μοτσαρέλα τριμμένη, σε 2 δόσεις
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο για κάθε μελιτζάνα κομμένη στη μέση

Εκτέλεση:

Σάλτσα κιμά
Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρέψτε για
μόλις 1 λεπτό ακόμα μέχρι να μυρίσει. Προσθέστε τον κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό και μαγειρέψτε μέχρι να μην είναι πλέον ροζ.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το χυμό ντομάτας, τη ρίγανη, τον ψιλοκομμένο βασιλικό, το καρύκευμα, τη ζάχαρη και
αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε ακάλυπτα για 45 λεπτά ή μέχρι να πήξει.

Μελιτζάνα ψητή
Προθερμαίνουμε τον φούρνο 200C.
Κόψτε κάθε μελιτζάνα στη μέση κατά μήκος, στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι χαραξτετην σε διαγώνιες γραμμές σε απόσταση
περίπου 2 εκ μεταξύ τους, στη συνέχεια γυρίστε τη μελιτζάνα και κόψτε ξανά δείχνοντας ένα σχέδιο με διαμάντια.
Αλείφουμε τη σάρκα της μελιτζάνας με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σκόνη σκόρδου και αλάτι.
Τοποθετήστε το με το πρόσωπο προς τα κάτω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και ψήστε για 30-45 λεπτά ή μέχρι
να μαλακώσουν οι μελιτζάνες.

Βγάζουμε από το φούρνο και αναποδογυρίζουμε. Βάζετε μια κσ βούτυρο σε κάθε μελιτζάνα κομμένη στη μέση και από πάνω ρίχνετε
τριμμένη μοτσαρέλα. Τώρα με ένα πιρούνι, σπρώξτε το βούτυρο και τη μοτσαρέλα μέσα στη σάρκα και ανακατέψτε.
Ρίχνετε με κουτάλι τη σάλτσα κιμα από πάνω, πασπαλίζετε την υπόλοιπη τριμμένη μοτσαρέλα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Επιστρέψτε στο φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρώς από πάνω.

Καλή απόλαυση 😊

H συνταγή είναι της Lolly’s Kitchen

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ψητή μελιτζάνα γεμιστή με ντομάτα και τυρί

Ψητή μελιτζάνα γεμιστή με ντομάτα και τυρί

Η μελιτζάνα σε αυτή τη συνταγή δεν έχει απλώς υπέροχη γεύση και μυρωδιά, αλλά φαίνεται και νόστιμη, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Και συνδυάζεται εύκολα!

Υλικά:

1 μέτρια μελιτζάνα,
1 μεγάλη σφιχτή ντομάτα,
85 gr τυρί που λιώνει (εγώ χρησιμοποιώ γραβιέρα),
2-3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα,
1 σκελίδα σκόρδο,
1-2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό (και λίγο ακόμα για το σερβίρισμα),
λίγο αλάτι αν χρειάζεται (ανάλογα με τη μαγιονέζα που χρησιμοποιείτε)

Οδηγίες:

Κόψτε τη μελιτζάνα κατά μήκος αφήνοντας τη βάση ανέπαφη έτσι ώστε να συγκρατεί όλες τις φέτες μαζί.
Κόβουμε σε φέτες την ντομάτα και το τυρί. Βάλτε μια φέτα ντομάτα και μια φέτα τυρί ανάμεσα σε φέτες μελιτζάνας.
Στερεώστε με δύο λεπτά ξυλάκια. Ψιλοκόψτε το σκόρδο στο μπολ με τη μαγιονέζα.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.

Αλατίζουμε ελαφρά τη μελιτζάνα αν θέλουμε. Απλώνουμε τη μαγιονέζα πάνω και στα πλαϊνά της μελιτζάνας.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά στους 200 βαθμούς ή μέχρι να γίνει απαλό και ανοιχτό χρυσό.
Πασπαλίζουμε με περισσότερο μαϊντανό πριν το σερβίρουμε.

Καλή Απόλαυση!
ΠΗΓΗ: Irina Eccles

 

Προηγούμενο άρθροΑρωματική πλεξούδα με καρύδια: Το τέλειο γλυκό για κάθε περίσταση!
Επόμενο άρθροΗ Βασίλισσα των Σουπών: Μοσχαροσούπα