Υλικα

Για τη ζύμη
250 ml. γάλα ή νερο, Εγώ παίρνω 1:1, μου αρέσει καλύτερα.
50 γραμμάρια μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1-2 αυγά
50 γραμμάρια βούτυρο ή άοσμο λάδι
1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
500-600 g αλεύρι

Για το άλειμμα:
άνηθος, σκόρδο, αλάτι, λάδι – όλα κατά βούληση.

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, λιωνουμε το σκόρδο σε μια πρέσα σκόρδου, ανακατεύουμε το λάδι, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί όσο ψήνονται τα ψωμάκια.

Αρχίστε να φτιαχνετε τη ζύμη.
Διαλύστε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο υγρό. Προσθέστε τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι, προσθέστε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώστε τη ζύμη. Θα πρέπει να είναι μαλακή και ελαφρώς κολλώδης στα χέρια.

Βουτυρώνετε ένα μπολ με λάδι, βάζετε τη ζύμη μέσα, σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε να φουσκώσει για 40-50 λεπτά. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη βάζουμε στο τραπέζι, τη ζυμώνουμε και πλάθουμε ψωμάκια σε όποιο μέγεθος θέλουμε. Εγώ παίρνω περίπου 50 γραμμάρια, τα βάζω σε λαδωμένο ταψί, τα σκεπάζω με μεμβράνη και τα αφήνω να φουσκώσουν. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.

Μπορείτε επίσης να τα ψήσετε και στους 160-170 βαθμούς.
Όταν τα ψωμάκια είναι έτοιμα, τα βγάζετε και τα αλείφετε με σκόρδο όσο είναι ακόμα ζεστά.
Καλύψτε τα με μεμβράνη και αφήστε τα να κρυώσουν. Τώρα πια δεν είναι ψωμάκια, αλλά σκορδοψωμα.

ψωμάκια σκόρδου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ψωμάκια φούρνου με μανιτάρια σκόρδου , και τυρί παρμεζάνα.

Ψωμάκια φούρνου με μανιτάρια σκόρδου

Ήθελα να τα σερβίρω με το φιλέτο μας που έχουμε για αργότερα, αλλά αποφάσισα να τα φτιάξω για μεσημεριανό γεύμα, τα απόλαυσα καθώς έχουν γίνει τρομερά ζουμερα και νόστιμα… εναι τέλεια👍

Απλά συστατικά

2 ψωμάκια φουρνου στη μέση και φρυγανισμένα
230gr μανιτάρια σε χοντρές φέτες είναι πολύ νόστιμα ή απλά χρησιμοποιήστε ό,τι είναι διαθέσιμο 👍
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
60gr βούτυρο
Παρμεζάνα 110gr τριμμένη συν επιπλέομ για γαρνίρισμα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκόψτε και ψιλοκόψτε 4 κουταλιές της σούπας
Αλάτι και πιπέρι

Ορίστε λοιπόν…….

Λιώστε το βούτυρο και το λάδι μαζί σε ένα τηγάνι σε μέτρια δυνατή φωτιά, μόλις το μείγμα βούτυρο-λαδιού αρχίσει να κοχλάζει προσθέστε τα μανιτάρια σε φέτες
Ανακατέψτε τα μανιτάρια μέσα στο καυτό λάδι και το βούτυρο μέχρι να καλυφθούν ομοιόμορφα
Αφήστε τα μανιτάρια να πάρουν όσο χρώμα θέλετε ή όσο χρώμα θέλετε….3 έως 5 λεπτά….,
Τώρα γυρίστε τα μανιτάρια από την άλλη πλευρά και το ίδιο και από αυτή…….Μετά από 2 λεπτά αφαιρώ το τηγάνι από τη φωτιά……
Ανακατεύω το ψιλοκομμένο σκόρδο για 2 λεπτά χρησιμοποιώντας την υπολειπόμενη θερμότητα του τηγανιού για να ψηθεί.


Προσθέτω την τριμμένη παρμεζάνα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό….για ένα λεπτό ακόμα.
(Ας φρυγανίσουμε λοιπόν τα ψωμάκια μέχρι να γίνουν τραγανά)
Ανακατεύουμε το περιεχόμενο του τηγανιού ώστε να μαλακώσει το τυρί και να καλυφθούν τα μανιτάρια με λίγο από όλα 👍.
Δοκιμάστε τα μανιτάρια και προσθέστε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται……
Τοποθετήστε το μισο ψωμακι σε ένα πιάτο και προσθέστε από πάνω τα μανιτάρια
Προσθέστε περισσότερη τριμμένη παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό 🌿
Προσθέστε το άλλο μισο ψωμάκι απο πάνω 👍
Λοιπόν, αυτό είναι το μεσημεριανό γεύμα σήμερα

Απολαύστε το