Ψωμί ολικής αλέσεως πολύσπορο
Σήμερα αποφάσισα να ετοιμάσω ένα Ψωμί ολικής αλέσεως πολύσπορο είναι κάτι γρήγορο και νόστιμο, γιατί είναι καλό να φτιάχνεις ψωμί στο σπίτι και να μυρίζει αναμνήσεις…
Υλικά
Αλεύρι ολικής αλέσεως 2 κουπες
Αλάτι 1 κοφτή κουταλιά της σούπας
Μαγιά ξερή 7 γρ
Ζεστό νερό 1 κουπα
Μια πρέζα ζάχαρη
Λάδι 1 κ.σ
Ξύδι 1 κ.γ
Ανακατεύουμε σπόρους 1-2 κ.σ (ανάμεικτους βιολογικούς σπόρους ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, παπαρουνόσπορο, λιναρόσπορος κοπανιστός)
Μετράω με κούπα 330 ml
Παρασκευή
Έβαλα το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ και πρόσθεσα το αλάτι, ανακατεμένο με ένα κουτάλι.
Έπειτα διέλυσα τη μαγιά στο χλιαρό νερό με μια πρέζα ζάχαρη και την έριξα στο αλεύρι.
Έβαλα το λάδι και το ξύδι, ανακάτεψα ζωηρά μέχρι να ξεκολλήσει το μείγμα από το μπολ, μαζεύτηκε σε μια κολλώδη μπάλα απλώνει όταν την αφήνετε στο δοχείο, δεν μένει μαζεμένη.
Σκέπασα το μπολ με μεμβράνη και το άφησα να φουσκώσει για περίπου μία ώρα, να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Όταν έγινε αυτό, έβαλα τη ζύμη σε ένα μικρό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Το σχημάτισα ελαφρά με το κουτάλι και από πάνω πασπαλίζω τους σπόρους.
Έβαλα το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και έψησα μέχρι να γίνει.
Έβγαλα το έτοιμο καρβέλι και το σκέπασα με μια πετσέτα, αλλά μόνο όταν κρυώσει ελαφρώς, όχι αμέσως, ήθελα να φάω την τραγανή κόρα.
Εύκολη και νόστιμη συνταγή είναι κατάλληλη και για αρχάριους. Προετοιμασμένο με αυτόν τον τρόπο, το ψωμί είναι μαλακό και αέρινο, όχι συμπαγές, όπως είναι συνήθως αυτά τα ψωμιά.
Δοκιμάστε το!
ΠΗΓΗ: Казано честно в кухнята