Ριζότο με κολοκύθα, μανιτάρια πορτσίνι και παρμεζάνα.

Το ριζότο με κολοκύθα, μανιτάρια πορτσίνι και παπρμεζανα είναι μια συνταγή για ένα ακαταμάχητο πρώτο πιάτο. Ένα πολύ νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή ριζότο.
Η γλύκα της κολοκύθας έρχεται σε αντίθεση με τη γευστική πινελιά των μανιταριών και στη συνέχεια συνοδεύεται από την κρεμώδη υφή της παρμεζανας δημιουργεί ένα μοναδικό στο είδος του ριζότο.

Γεύση:

  • Η γλυκιά γεύση της κολοκύθας ταιριάζει τέλεια με τα γήινα αρώματα των μανιταριών πορτσίνι.
  • Η παρμεζάνα προσθέτει μια πινελιά αλμυρότητας και umami.
  • Η κρεμώδης υφή του ριζότο είναι απολαυστική και χορταστική.

Υφή:

  • Το ριζότο είναι al dente, δηλαδή μαγειρεμένο μέχρι να έχει μια ελαφρώς “μαστιχητή” υφή.
  • Η κολοκύθα είναι μαλακιά και λιώνει στο στόμα.
  • Τα μανιτάρια προσθέτουν μια ωραία υφή στο ριζότο.

Εμφάνιση:

  • Το ριζότο έχει ένα λαμπερό πορτοκαλί χρώμα από την κολοκύθα.
  • Τα μανιτάρια προσθέτουν πινελιές καφέ χρώματος.
  • Η παρμεζάνα πασπαλίζεται από πάνω και δίνει μια ωραία αντίθεση.

Συνολικά:

  • Το ριζότο με κολοκύθα, μανιτάρια πορτσίνι και παρμεζάνα είναι ένα νόστιμο, χορταστικό και κομψό πιάτο.
  • Είναι ιδανικό για φθινοπωρινό ή χειμερινό γεύμα.
  • Μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο πιάτο ή ως ορεκτικό.

Συστατικά:

320 γρ ρύζι ριζότο
3 ασκαλώνια ψιλοκομμένα
3 κλωναράκια δεντρολίβανο
350 γρ κολοκύθα κομμένη σε κύβους
350 γραμμάρια κατεψυγμένα μανιτάρια πορτσίνι ή 70 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια
70 γρ γκοργκοντζόλα
ζωμό λαχανικών για γεύση
Αλάτι για γεύση
λάδι για γεύση
πιπέρι όσο χρειάζεται

Εκτέλεση

Ξεκινήστε φρυγανίζοντας το ρύζι σε ένα τηγάνι για περίπου 10 λεπτά και κρατήστε το στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι σοταρουμε τα ψιλοκομμένα ασκαλώνια και τα κλωνάρια δεντρολίβανου σε χαμηλή φωτιά με λίγο λάδι.
Αφαιρούμε τα κλωνάρια δεντρολίβανου, προσθέτουμε την κολοκύθα, τα μανιτάρια πορτσίνι, προσθέτουμε μερικές κουταλιές
ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθούν τα μανιτάρια.

Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το ρύζι, το μαγειρεύουμε προσθέτοντας ζωμό λαχανικών 1 κουταλα την φορα (2-3 κουταλες και αλατοπιπερώνουμε.
Όταν ψηθεί το ρύζι, σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε τη παρμεζανα.
Περιμένετε δύο λεπτά και μετά σερβίρετε, γαρνίροντας το πιάτο με μανιτάρια και ένα κλωνάρι δεντρολίβανο.

Katia la curiosita’ in cucina

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ριζότο με αρωματικα κρέμα με βούτυρο και τριμμένη παρμεζάνα 😋

Ριζότο με αρωματικα κρέμα με βούτυρο και τριμμένη παρμεζάνα

Υλικά

1 μικρό κρεμμύδι
1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα από καυκαλήθρες*, χοντροκομμένα
50 γρ τριμμένη παρμεζάνα
200gr ρύζι αρμποριο κατάλληλο για ριζότο
Ζωμό λαχανικών κατά βούληση, τον έφτιαξα με ένα κολοκυθάκι, 1 καρότο, 1 κοτσάνι σέλινο, 1 κρεμμύδι, αλάτι, έξτρα παρθένο
Ελαιόλαδο. Βράζω περίπου 50 λεπτά.
Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς

Εκτέλεση

Πρώτα φτιάχνω το ζωμό
Στη συνέχεια πλένω τις καυκαλήθρες 4_5 φορές με νερό και κόβω πολύ καλα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, ροδίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις καυκαλιθρες και μια κουτάλα ζωμό μια πρέζα αλάτι και το
αφήνουμε να βρασει για περίπου 10 λεπτά.

Φρυγανίζω το ρύζι με λίγο ελαιόλαδο μετά πρόσθεσα λίγο ζωμό και ανακατεύοντας συνεχώς μαγείρεψα για περίπου 8 λεπτά προσθέτοντας
λίγο λίγο τον ζωμό, μετά πρόσθεσα το μείγμα καρλέτι, προσθέτω ζωμό αν χρειαστεί, μαγειρεύω λίγο.
Προσθέτουμε το βούτυρο και το τυρί παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά και μετά σβήνουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα λεπτό
και ετοιμοοοο

😋 Σερβίρετε και τρώτε 🤗

*Συμβουλή: Αντί για μυρώνια, καυκαλήθρες και σπανάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μείγμα από μυρωδικά και γλυκά χόρτα της
αρεσκείας μας, όπως για παράδειγμα, μαϊντανό και άνηθο, σπανάκι και μάραθο ή άνηθο, σέσκουλα και μαϊντανό κ.λπ.

Προηγούμενο άρθροΜοσχαράκι κρασάτο με πατάτες τηγανιτές
Επόμενο άρθροΧαρείτε την Αρμονία: Χαλβάς με Πορτοκάλι και Σοκολάτα