Η κλασική σπανακόπιτα, με τις φρέσκες γεύσεις του φθινοπώρου, είναι ένα πιάτο που αγαπάμε όλοι.
Ας την ετοιμάσουμε σύμφωνα με την συνταγή της κας Ρουλα Λυρου για να απολαύσουμε όλη την οικογένεια!
Υλικά
για τη γέμιση:
2 ματσάκια φρέσκα σπανάκια
1 ματσάκι σέσκουλα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια
Ανηθος, μαϊντανός, μυρώνια
2 πράσα
Λίγο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας τραχανάς
2 αυγά
Φέτα τριμμένη (όση ποσότητα επιθυμείτε)
για τη ζύμη:
600 γραμμάρια αλεύρι
Λίγο αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Νερό (όσο χρειαστεί για μια μαλακή ζύμη)
Εκτέλεση:
για την γέμιση
Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε.
Προσθετουμε λιγο λαδι λιγο τραχανα, αυγα και οση φετα θελουμε..
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
για την ζύμη:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε σταδιακά νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα μέρη, σχηματίζουμε μπάλες τις λαδώνουμε και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά, σκεπασμένες με μια νωπή πετσέτα.
Συναρμολόγηση και Ψήσιμο:
Ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης σε ένα λεπτό φύλλο.
Στρώνουμε δύο φύλλα σε ένα ταψί λαδωμένο. Απλώνουμε τη μιση γέμιση και καλύπτουμε με άλλο ενα φύλλο γέμιση μετα
και κλείνουνε με άλλα 2 φύλλα και την χαράζουμε σε κομμάτια.
Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C σε αντιστάσεις για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.