Σάλτσα κιμά ιταλική συνταγή

Η σάλτσα κιμά Τοσκάνης, γνωστή και ως “ragù alla Toscana”, είναι ένα πλούσιο και γευστικό πιάτο με ρίζες στην ιταλική κουζίνα. Η παραδοσιακή συνταγή περιλαμβάνει σιγοβρασμένο κιμα, μοσχαρίσιο ή χοιρινό, ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, σέλινο και μπαχαρικά. Η σάλτσα σιγοβράζεται για ώρες μέχρι να πήξει και να αναμειχθούν τα αρώματα.

Πλεονεκτήματα:

  • Πλούσια γεύση: Η σάλτσα κιμάΤοσκάνης έχει μια πλούσια και γευστική γεύση που οφείλεται στο συνδυασμό του κρέατος, των λαχανικών και των μπαχαρικών.
  • Πολυχρηστικότητα: Η σάλτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, όπως πάνω από ζυμαρικά, ριζότο, ψητά λαχανικά ή ακόμα και πίτσα.
  • Χορταστικό: Η σάλτσα κιμά Τοσκάνης είναι ένα χορταστικό πιάτο που μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα.

Συνολικά:

Η σάλτσα κιμά Τοσκάνης είναι νόστιμη σάτλσα που μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή για ένα οικογενειακό γεύμα με ζυμαρικά. Εάν έχετε χρόνο και δεν σας πειράζει η λιπαρότητα, τότε σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε να φτιάξετε αυτήν την παραδοσιακή ιταλική σάλτσα.

Προτάσεις:

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άπαχο μοσχαράκι ή γαλοπούλα για να μειώσετε τα λιπαρά.
  • Μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια ή πιπεριές για επιπλέον γεύση.
  • Μπορείτε να σερβίρετε τη σάλτσα με ζυμαρικά ολικής αλέσεως για μια πιο υγιεινή επιλογή.

Υλικά για 5/6 άτομα

400 γρ μοσχαρίσιο κιμα
400 γρ ντομάτες
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 σελερι
μερικά φύλλα βασιλικού
30 γρ μαϊντανός
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1/2 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, πλένουμε καλα το σέλινο, το καρότο, τον βασιλικό τον μαϊντανό και τα ψιλοκόβουμε μαζί.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά.
Προσθέτουμε το κιμά και το ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά, κατά διαστήματα. Όταν ροδίσει ομοιόμορφα, ρίχνουμε το κρασί μέχρι να εξατμιστεί. Σιγοβράζουμε τις ντομάτες σε βραστό νερό για περίπου ένα λεπτό, ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αραιώστε τον πελτέ ντομάτας σε ένα φλιτζάνι νερό και προσθέστε τον,
με τις ντομάτες στο κιμά. Αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά,  μαγειρεύουμε για 2 ώρες, ανακατεύοντας
κατά διαστήματα σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΑφράτα τυροψωμάκια με μυζήθρα: Ιδανικά για όλες τις ώρες!
Επόμενο άρθροΜπισκοτογλυκό με κρέμα και ινδοκάρυδο