Σάμαλι Νηστείας
Απολαυστικό σάμαλι με μαστίχα:
- Αξεπέραστη γεύση: Το σάμαλι νηστείας με μαστίχα συνδυάζει την τέλεια ισορροπία γλυκιάς και δροσερής γεύσης, με το άρωμα μαστίχας να απογειώνει το αποτέλεσμα.
- Ιδανικό για κάθε περίσταση: Είτε θέλετε να γλυκαθείτε μόνοι σας, είτε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, το σάμαλι νηστείας με μαστίχα είναι η τέλεια επιλογή.
- Εύκολη συνταγή: Η παρασκευή του είναι απλή και γρήγορη, ακόμα και για αρχάριους στην κουζίνα.
- Υγιεινό γλυκό: Χωρίς βούτυρο και γάλα, το σάμαλι νηστείας με μαστίχα αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
- Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: Το σιμιγδάλι, βασικό υλικό του σαμαλιού, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε αυτό το μοναδικό γλυκό!
Επιπλέον:
- Μπορείτε να προσθέσετε στο σιρόπι ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού για ακόμα πιο πλούσιο άρωμα.
- Σερβίρετε το σάμαλι νηστείας με μαστίχα με μια σέσουλα γιαούρτι ή παγωτό καρύδας.
- Διακοσμήστε με ψιλοκομμένα φιστίκια ή αμύγδαλα.
Καλή σας όρεξη!
Υλικά:
- 600 γρ γιαούρτι
- 500 γρ σιμιγδάλι χοντρό
- Ξύσμα λεμονιού
- 2 κουταλάκια σόδα
- 2 κουταλάκια βανίλια
- 1/2 κουταλάκι μαστίχα Χίου
- 100 γρ νερό
- 80 γρ μέλι
- Χυμός από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα από πορτοκάλι
- 170 γρ ζάχαρη
Σιρόπι:
- 900 γρ ζάχαρη
- 700 γρ νερό
- 50 γρ μέλι
- Φλούδα από λεμόνι
- Λίγο χυμό λεμονιού
- 1 ξύλο κανέλα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το γιαούρτι, το σιμιγδάλι, το ξύσμα λεμονιού, τη σόδα, τη βανίλια, τη μαστίχα, το νερό, το μέλι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Αφήστε το μείγμα να σταθεί για 5 ώρες.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώστε ένα ταψί και ρίξτε το μείγμα.
- Ψήστε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Φτιάξτε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 10 λεπτά.
- Ζεματίστε το σιρόπι και ρίξτε το στο ζεστό γλυκό.
- Αφήστε το σάμαλι να σταθεί για 12 ώρες πριν το σερβίρετε.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή φιστίκια, στο μείγμα.
- Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το μέλι με σιρόπι αγαύης.
- Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ανθόνερο στο σιρόπι.
- Φροντίστε να σιροπιάσετε το γλυκό καλά, για να μην στεγνώσει.
Καλή απόλαυση!
H συνταγή είναι Elenigiorgos Elenakigiorgos