Σαραγλί

Σαραγλί! Το τούρκικο πεντανόστιμο γλυκό που θα το λατρέψεις! H συνταγή είναι της Μένια Στεφοπούλου που δεν αποτυγχάνει. Δοκίμασε την 

Υλικα

500γρ φύλλο κρούστας 250 γρ βούτυρο
400γρ καρύδια
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι Μισή κουταλιά του γλυκού κανέλα Μισή κουταλιά του γλυκού γαρίφαλο Μια κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό Μια κουταλιά της σούπας ινδοκαρυδο
Σιρόπι
3 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
Λίγο λεμόνι και μια φλούδα λεμονιού η πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Κάνουμε πρώτα το σιρόπι και το αφήνουμε να παγώσει.
Λιώνουμε το βούτυρο ξεπαγωνουμε πολυ καλά το φύλλο αλέθουμε τα καρύδια και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά
Παίρνουμε ένα φύλλο το περνάμε με το πινέλο λίγο βούτυρο λιωμένο και από πάνω βάζουμε ακόμα ένα φύλλο το περνάμε και αυτό με βούτυρο και από την φαρδιά μεριά του φύλου βάζουμε πέρα πέρα γέμιση μετά περνούμε μια βέργα ψιλή και τυλίγουμε σουρώνουμε και βγάζουμε την βέργα και βάζουμε το ρολακι στο βουτυρομενο ταψί όταν τα κάνουμε όλα τα περνάμε από πάνω με το πινέλο με το υπόλοιπο βούτυρο
Ψήνουμε στους 170 μέχρι να ψηθεί καλά
Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό το γλυκό και κρύο το σιρόπι.

Η φωτό είναι της Theni Sotiropoulou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Το καλύτερο θρακιώτικο Σαραγλί !

Υλικά

1 ποτήρι νερό
4 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές ξίδι
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κιλό αλεύρι περίπου
Εάν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο αγοράζουμε έτοιμο χωριάτικο.
Για τη γέμιση
750 γρ. σουσάμι (το οποίο το έχουμε πλύνει, το έχουμε ψήσει καί το έχουμε περάσει από το μπλέντερ)
100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι κανέλα
1 βανίλια

Εκτέλεση
Για το Φύλλο
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί.
Αφού γίνει μια ωραία λεία ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή ώρα και μετά τη χωρίζουμε σε δέκα μικρά μπαλάκια.
Με τον πλάστη ανοίγουμε τα φύλλα -10- σέ διάμετρο 40 εκ.
Τα καρύδια, την κανέλα και τη βανίλια τα ενώνουμε σε ένα μίγμα με το ετοιμασμένο σουσάμι.
Στο κάθε φύλλο ρίχνουμε μέσα 4 κουταλιές από τη γέμιση.
Έπειτα το σουρώνουμε-μαζεύουμε και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.

Αφού τα γεμίσουμε όλα, ρίχνουμε από πάνω μια φλιτζάνα κρύο λάδι.
(Άμα θέλουμε αφήνουμε το φύλλο στρωμένο όπως κάνουμε στην εκτέλεση του μπακλαβά.)
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο για 10′ φούρνο περίπου μία ώρα στους 170°.
Τα βγάζουμε να κρυώσουν.
Και φτιάχνουμε το σιρόπι.
Για το σιρόπι
4 ποτήρια νερό
2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
1 κομματάκι ξυλαράκι κανέλας
4 γαρύφαλλα
Βράζουμε τo σιρόπι 10′ και με αυτό περιχύνουμε το σαραγλί μας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Προηγούμενο άρθροΚεφτέδες της γιαγιάς😋
Επόμενο άρθροΚις Λορέν