Τα σεκέρ παρέ είναι ένα παραδοσιακό ανατολίτικο γλυκό που ξεχωρίζει για την απαλή υφή του και το γλυκό σιρόπι του. Η συνταγή αυτή συνδυάζει την κλασική γεύση με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα εκπληκτικό
Υλικά
175 gr αγελαδινό βούτυρο
100 gr ζάχαρη άχνη
2 αυγά
75 gr γάλα
75 gr σιμιγδάλι ψιλό, με τρεις
κουταλιές χοντρό σιμιγδάλι
400 gr αλεύρι
(Μπορεί να χρειαστεί ακόμη λίγο)
1 μπέικιν
Αν δεν χρησιμοποιήσετε αγελαδινό βούτυρο βάλτε 175 gr Βιτάμ
και μία βανίλια.
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό νερό
2 κουταλιές γλυκόζη
και λίγο χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Χτυπάμε με το μίξερ το βιτάμ ή το βούτυρο, που είναι σε θερμοκρασία δωματίου, με τη ζάχαρη άχνη, (λίγο δεν χρειάζεται πολύ) Ρίχνουμε τα αυγά, το σιμιγδάλι, το γάλα και μετά το αλεύρι με το μπέικιν. Ζυμώνουμε με το χέρι. Ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη αλεύρι,
μερικές φορές θα μας πέσει λίγο περισσότερο γάλα, η βούτυρο, τα αυγά θα είναι μεγάλα.
Η ζύμη να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Κάνουμε στρογγυλά μπαλάκια βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και επάνω βάζουμε ένα άσπρο αμύγδαλο.
(Τα αμύγδαλα πρέπει να είναι υγρά για να κολλήσουν στα γλυκά, αλλιώς όταν ψηθούν φουσκώνουν και πέφτουν από τα γλυκά.)
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς αντιστάσεις 35 λεπτά περίπου, να κοκκινίσουν πολύ καλά. Μόλις βγουν από το φούρνο θα ρίξουμε και το σιρόπι χλιαρό. θα αφήσουμε λίγη ώρα για να πιουν πολύ καλά το σιρόπι. Τα γυρίζω και από την άλλη πλευρά να πιουν σιρόπι.
Καλή επιτυχία αν τα κάνετε!
Η Συνταγή είναι της κας Βάγια Τσιρούδη