Σκαλτσούνια με λίγα υλικά

Τα σκαλτσούνια, φουσκωτά πιτάκια γεμάτα με ό,τι τραβάει η όρεξή μας, αποτελούν μια εύκολη και νόστιμη επιλογή για κάθε περίσταση. Με λίγα υλικά και απλά βήματα, μπορούμε να τα φτιάξουμε στο φούρνο και να απολαύσουμε ζεστά, τραγανά σνακ ή χορταστικά ορεκτικά.

Μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε με τις γεμίσεις και να δημιουργήσουμε σκαλτσούνια για κάθε γούστο.

Κλασικές επιλογές είναι η μυζήθρα με μέλι, το ανθότυρο αλλά και ξηρους καρπούς σοκολατα μαρμελάδα. 

Σερβίρουμε τα σκαλτσούνια ζεστά ή χλιαρά, ως ορεκτικό, συνοδευτικό ή ακόμα και ως κυρίως γεύμα.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι + 4 κουταλιές της σούπας φαρίνα
2 ποτήρια σπορέλαιο
50 γραμμάρια ζάχαρη
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 βανίλια

Γέμιση ότι θέλετε
καρύδια αμύγδαλα σοκολάτα μαρμελάδα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το σπορέλαιο και το κρασί, ενώ ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα.
Βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας από τη γέμιση της αρεσκείας μας στο κέντρο κάθε φύλλου.
Διπλώνουμε τα φύλλα σε μισοφέγγαρο ή σε τρίγωνο, κλείνοντας καλά τις άκρες με ένα πιρούνι.
Ψήνουμε 180 βαθμούς για 25 λεπτά όταν τα βγάζουμε τα αφήνουμε λίγα λεπτά 3 – 5 και στην συνέχεια ραντίζουμε
με ανθόνερο και τα τοποθετούμε στη ζάχαρη άχνη

Συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού στη ζύμη για extra άρωμα.
Αν θέλετε, μπορείτε να τα τηγανισετε τα σκαλτσούνια σε καυτο λάδι.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε γέμιση σας αρέσει, όπως τυρί, μανιτάρια, ή ακόμα και κιμά.

Καλή όρεξη!

Η Συνταγή είναι της κας Ελλη χαραλαμπιδου

Προηγούμενο άρθροΓευστικός Πειρασμός: Κεφτεδάκια με Λαχανικά
Επόμενο άρθροΓλυκό ψυγείου με κομπόστα ροδάκινο.