Σπανακοτυρόπιτα με καλαμποκάλευρο

Αυτή η σπανακοτυρόπιτα με καλαμποκάλευρο είναι πραγματικά μοναδική. Το καλαμποκάλευρο προσθέτει μια ξεχωριστή γεύση και υφή που την κάνει να ξεχωρίζει από τις κλασικές σπανακοτυρόπιτες. Είναι ιδανική για όλες τις ώρες, είτε για πρωινό, είτε για μεσημεριανό, είτε για βραδινό.

Πλεονεκτήματα:

  • Γρήγορη και εύκολη στην παρασκευή: Η συνταγή είναι απλή και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να ετοιμαστεί.
  • Υγιεινή: Το καλαμποκάλευρο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

  • Νόστιμη: Η γεύση του καλαμποκιού ταιριάζει τέλεια με το σπανάκι και το τυρί.
  • Χορταστική: Η σπανακοτυρόπιτα είναι ένα χορταστικό γεύμα που θα σας κρατήσει χορτάτους για ώρες.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά στη σπανακοτυρόπιτα, όπως μανιτάρια, κρεμμύδι, ή πιπεριές.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο κρούστας.
  • Φροντίστε να ψήσετε τη σπανακοτυρόπιτα σε μέτριο φούρνο για να μην καεί.

Εν κατακλείδι, η σπανακοτυρόπιτα με καλαμποκάλευρο είναι μια εύκολη, υγιεινή και νόστιμη επιλογή για κάθε γεύμα. Δοκιμάστε την και σίγουρα θα σας ενθουσιάσει!

Υλικά

4 αυγά
360 ml γιαούρτι
160 g καλαμποκαλευρο
200 ml λαδιού
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φακ μπέικιν πάουντερ
Γεμιση:
400 γραμμάρια σπανάκι
600 g τυρί τυρι φέτα τριμμένη
100 ml γιαούρτι
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Επιπλεον:
500 γραμμάρια φύλλα κρούστας πίτας

Παρασκευή

Γέμιση: Καθαρίστε το σπανάκι και ψιλοκόψτε. Βάλτε το σε ένα βαθύτερο μπολ, ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανακατέψτε και αφήστε το σπανάκι να απελευθερώσει το νερό του (περίπου 10 λεπτά). Στη συνέχεια πιέστε το καλά με το χέρι σας. Βάλτε το τυρί σε ένα κατάλληλο μπολ, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι (αν το τυρί σας είναι ανάλατο), γιαούρτι και ανακατέψτε. Προσθέστε το έτοιμο σπανάκι και συνδυάστε το με το τυρί με ένα κουτάλι.

Μείγμα επίστρωσης φύλλων: Διαχωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους. Βάλτε τα ασπράδια σε ένα μπολ και χτυπήστε τα καλά. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών και ανακατέψτε μέχρι να ληφθεί ένα αφρώδες μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέστε λάδι και γιαούρτι και κτυπήστε με τα αυγά. Τέλος, προσθέστε ένα μείγμα καλαμποκαλευρο, αλάτι και μπέικιν πάουντερ. Συνδυάστε με τα άλλα συστατικά με ένα μίξερ και αφήστε το να παραμείνει για 5 λεπτά.

Για να φτιάξετε την πίτα, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο ταψί φούρνου (το ταψί μου έχει μέγεθος 33cm x 43cm) Στρώστε το κάτω μέρος του ταψιού με χαρτί ψησίματος ή επικαλύψτε το με λάδι. Κάθε φύλλο επικαλύπτεται με το παρασκευασμένο μείγμα επιστρωσης και ένα μέρος της γέμισης τοποθετείται σε κάθε τρίτο φύλλο. Λοιπόν, πηγαίνει
έτσι:
Φύλλο (5 κουταλιές της σούπας απο την επιστρωση αφήνονται στην άκρη, για να καλύψει την επιφάνεια της πίτας) – Φύλλο – επίστρωση – φυλλο – επίστρωση – μέρος της γέμισης … Συνεχίστε λοιπόν μέχρι το τέλος, προσέχοντας να έχουν απομείνει τρια φύλλα ως τελευταία. Οι δύο τελευταίες κρούστες επικαλύπτονται με το μειγμα επιστρωσης, και μετα καλύπτονται με την τρίτη κρούστα και η πίτα κόβεται με ένα κοφτερό μαχαίρι στα επιθυμητά κομμάτια.
Καλύψτε το τελευταίο, κομμένο, κρούστα με την υπόλοιπη επίστρωση.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάλτε την πίτα για ψήσιμο. Όταν η πίτα γίνει καφέ (έψησα την πίτα στο φούρνο με έναν ανεμιστήρα για 35 λεπτά), βγάλτε το ταψί από το φούρνο και καλύψτε την πίτα με ένα πανί κουζίνας. Αφήστε την πίτα να κρυώσει και μετά σερβίρετε.

Καλη Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΛαχανοσαλάτα με σάλτσα μαγιονέζας
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα για το Σαββατοκύριακο