Σπανακοτυροπιτα με “ψευτοσφολιστα”

Αυτή η σπανακοτυρόπιτα με “ψευτοσφολιατα” είναι απλά ακαταμάχητη! Η τραγανή κρούστα αγκαλιάζει μια γεμάτη νοστιμιά γέμιση από σπανάκι και φέτα, δημιουργώντας ένα πιάτο που θα σας ξετρελάνει.

Τι κάνει αυτή την σπανακοτυρόπιτα ξεχωριστή:

  • Η “ψευτοσφολιατα” φύλλο : Φτιάχνεται με απλά υλικά, όπως αλεύρι, νερό, και λάδι, και είναι εκπληκτικά τραγανή.
  • Η πλούσια γέμιση: Σπανάκι, φέτα, κρεμμύδι, και άνηθος συνδυάζονται σε μια γευστική αρμονία.
  • Η ευκολία: Η σπανακοτυρόπιτα ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερη τεχνική.
  • Η ευελιξία: Μπορείτε να προσαρμόσετε τη συνταγή σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε αυτή την συνταγή. Είναι ιδανική για οποιοδήποτε γεύμα, είτε για πρωινό, είτε για μεσημεριανό, είτε για βραδινό.

Συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκο σπανάκι για καλύτερη γεύση.
  • Στραγγίξτε καλά το σπανάκι πριν το προσθέσετε στη γέμιση, για να αποφύγετε την υγρασία.
  • Μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας, όπως μαϊντανό, ρίγανη, ή θυμάρι.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα πιπέρι στη γέμιση.
  • Σερβίρετε την σπανακοτυρόπιτα ζεστή ή χλιαρή.

Υλικά

500 γραμμάρια αλεύρι (250 γραμμάρια κίτρινο, 250 γραμμάρια γοχ)
280 γραμμάρια νερό
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

για τη γέμιση:

1 κιλό σπανάκι, πλυμένο και χοντροκομμένο
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
100 γραμμάρια καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
2 αυγά
200 γραμμάρια φέτα, θρυμματισμένη
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.
Προσθέστε το νερό, το ξύδι και το ελαιόλαδο και ζυμώστε για 10-15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένη με μια πετσέτα.

Για τη γέμιση:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε τα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε το σπανάκι, τις καυκαλήθρες, τον άνηθο και τον μαϊντανό και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν.
Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει και προσθέστε τα αυγά, τη φέτα, αλάτι και πιπέρι.

Συναρμολόγηση:

Χωρίστε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη.
Ανοίγω σε μέγεθος πιάτο φρούτου αλείφω λάδι + βούτυρο (60 γρ. βούτυρο και αλλο τόσο λάδι,αποφεύγω το περισσότερο ) ανά δύο φύλλα (4 δυάδες) και ψυγείο.
Σήμερα στην λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Ανοίγω με αλεύρι + νισεστέ
2 κάτω και ενδιάμεσα λάδι+βούτυρο , γέμιση και ξανά τις υπόλοιπες 2 δυάδες.
Αλείφω με ελαιόλαδο + ηλιέλαιο και ραντίζω με λίγο νερό .
Από πάνω σουσάμι, μαυροσούσαμο , ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους τεμαχισμένους . 180° C. Μέχρι να ροδίσει όσο θέλουμε

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση και άλλα χόρτα, όπως ρίγανη, θυμάρι ή μαντζουράνα.
Η σπανακοτυρόπιτα μπορεί να σερβιριστεί ζεστή ή κρύα.

H συνταγή είναι της κας Έλένη Οντέκ

Προηγούμενο άρθροΧρυσαφένια Τυροπιτάκια Βουτύρου: Μια Πανδαισία Γεύσεων
Επόμενο άρθροΡολάκια Μπουτάκια Κοτόπουλο γεμιστά και Ψητές Πατάτες…Απλό, Νόστιμο, και Εντυπωσιακό!