Σπανακοτυροπιτα με Ζαγορίσιο Φύλλο

Αυτή η σπανακοτυροπιτα με Ζαγορίσιο Φύλλο είναι όνειρο! Το χειροποίητο φύλλο, φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι, χαρίζει μια ασύγκριτη τραγανότητα, ενώ η πλούσια γέμιση από σπανάκι και φέτα αγκαλιάζει τον ουρανίσκο.

Τι μου άρεσε:

  • Το φύλλο: Απίστευτα τραγανό και λεπτό, ψήθηκε ομοιόμορφα και έδωσε στην πίτα μια υπέροχη υφή.
  • Η γέμιση: Πλούσια, γευστική και με τέλεια ισορροπία ανάμεσα στο σπανάκι και τη φέτα.
  • Η γεύση: Η σπανακοτυροπιτα ήταν πεντανόστιμη, με ωραία αρώματα από τα μυρωδικά και μια ελαφριά πιπεριά από το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Η εμφάνιση: Χρυσαφένια και λαχταριστή, η πίτα έκοβε τέλεια κομμάτια και ήταν ιδανική για ορεκτικό ή κυρίως γεύμα.

Συνοψίζοντας:

  • Υλικά: Φρέσκα και αγνά, με έμφαση στο Ζαγορίσιο Φύλλο που έκανε τη διαφορά.
  • Εκτέλεση: Άψογη, με σωστό ψήσιμο και τέλεια ισορροπία υλικών.
  • Γεύση: Αξεπέραστη, με πλούσια γεύση και τραγανή υφή.

Προτείνω ανεπιφύλακτα αυτή τη σπανακοτυροπιτα! Είναι ιδανική για κάθε περίσταση, από ένα οικογενειακό τραπέζι μέχρι ένα τραπέζι με φίλους.

Υλικά:

  • 10 φύλλα Ζαγορίσιο
  • 1 κιλό σπανάκι, πλυμένο και χοντροκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 200 γραμμάρια φέτα, θρυμματισμένη
  • 3 αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, σοτάρετε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέστε το σπανάκι και σοτάρετε μέχρι να μαραθεί.
  3. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
  4. Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη φέτα, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
  5. Προσθέστε το μείγμα του σπανακιού και ανακατέψτε καλά.
  6. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
  7. Λαδώστε ένα ταψί 30×40 εκ.
  8. Βάλτε 2 φύλλα Ζαγορίσιου φύλλου στο ταψί, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
  9. Απλώστε τη μισή γέμιση πάνω στα φύλλα.
  10. Καλύψτε με 3 φύλλα Ζαγορίσιου φύλλου, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
  11. Απλώστε την υπόλοιπη γέμιση.
  12. Καλύψτε με 3 φύλλα Ζαγορίσιου φύλλου, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα επισης αλειφω καλά με λάδι απο πάνω και ραντιζω με νερό.
  13. Γυρίστε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων.
  14. Χαράξτε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια.
  15. Ψήστε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα χόρτα στη γέμιση, όπως μαϊντανό, δυόσμο ή μυρώνια.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί στη γέμιση.
  • Μπορείτε να ψήσετε την πίτα σε ταψί με αντικολλητική επένδυση αντί να λαδώσετε το ταψί.
  • Αφήστε την πίτα να χλιαρύνει πριν την κόψετε.

Καλή όρεξη!

Η Photo είναι της κας Σπυριδουλα Καλεση

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σπανακοτυρόπιτα

Την Προτείνω, αξίζει κάθε μπουκιά της! Τραγανή και πολύ νόστιμη 🙂

Υλικά

1 πακέτο φύλλα κρούστας για πίτα,
400 γρ τυρί φέτα τριμμενη με το χέρι,
200 γρ τυρί κίτρινο τριμμένο,
250 g baby σπανάκι,
6 τεμ. αυγά,
250 γρ βούτυρο.

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτος απο το βούτυρο σε ένα μείγμα για την γέμιση

Κάθε φύλλο αλείφεται με λιωμένο βούτυρο, (τα φύλλα δουλεύονται αν 2, βάζουμε τη γέμιση στην επάνω στρώση και τυλίγουμε, τα απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος)
Αφού τελειώσουμε τα ρολό της ζύμης, χτυπάμε 1 αυγό, αλείφουμε από πάνω και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο 🙂

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚέικ γιαουρτιού 3 συστατικά! χωρίς ζάχαρη, βούτυρο, λάδι ή γάλα.
Επόμενο άρθροΜυστικά για το τέλειο Πρόσφορο: Μία εύκολη συνταγή βήμα προς βήμα