Η σπατάλη φαγητού είναι ένα σημαντικό πρόβλημα παγκοσμίως, με τεράστιες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), κάθε χρόνο σπαταλούνται περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων.

Η σπατάλη φαγητού συμβαίνει σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή και την επεξεργασία έως την κατανάλωση. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της σπατάλης συμβαίνει στα νοικοκυριά, τα οποία ευθύνονται για περίπου το 60% του συνόλου της σπατάλης τροφίμων.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσουμε τη σπατάλη φαγητού στα νοικοκυριά. Μερικά απλά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι τα εξής:

  • Φτιάξτε ένα πλάνο γευμάτων για την εβδομάδα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αγοράσετε μόνο τα τρόφιμα που χρειάζεστε και να αποφύγετε τις υπερβολικές αγορές.
  • Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων. Έτσι, θα μπορείτε να κατανοήσετε πότε πρέπει να καταναλώσετε τα τρόφιμα πριν λήξουν.
  • Αποθηκεύστε σωστά τα τρόφιμα. Η σωστή συντήρηση των τροφίμων θα βοηθήσει να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Αξιοποιήστε τα υπολείμματα φαγητού. Υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μαγειρέψετε με τα υπολείμματα φαγητού.
  • Δωρίστε ή ανακυκλώστε τα τρόφιμα που δεν θα καταναλώσετε. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που συλλέγουν και διανέμουν τρόφιμα σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Με τη υιοθέτηση αυτών των απλών βημάτων, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να βοηθήσουμε στη μείωση της σπατάλης φαγητού.

Εδώ είναι μερικά επιπλέον tips που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τη σπατάλη φαγητού στο σπίτι:

  • Κόψτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας σε μικρότερα κομμάτια. Έτσι, θα τα καταναλώσετε πιο γρήγορα.
  • Φτιάξτε smoothies με φρούτα και λαχανικά που είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης τους.
  • Καπνίστε ή αποξηράνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας για να τα διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Μαγειρέψτε μεγαλύτερες μερίδες και καταψύξτε το υπόλοιπο φαγητό για αργότερα.



Με λίγο σχεδιασμό και προσπάθεια, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τη σπατάλη φαγητού και να κάνουμε τη διαφορά στον πλανήτη μας.

Προηγούμενο άρθροΑφράτα κουλουράκια πορτοκαλιού
Επόμενο άρθροΠρασογιουβαρλάκια αυγολέμονο!!!