Ψωμί σπιτικό, ζεστό και αφράτο σε λιγότερο από μια ώρα! Δύο εύκολοι τρόποι για να ζυμώσεις και να απολαύσεις με την οικογένεια.
Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli
Όλα τα υλικά τα μετράμε με ένα ποτήρι!!!
Υλικά 👇
2+1/2 ποτήρια χλιαρό νερό
7+1/2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κγλ ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κσ ελαιόλαδο
2 κγλ αλάτι στο τέλος
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη τη μαγιά και ανακατευουμε.
Ζύμωμα:
Πρόσθεσε το ελαιόλαδο και 6 από τα 7 ½ ποτήρια αλεύρι στο μείγμα με τη μαγιά.
Χρησιμοποίησε ένα μίξερ χειρός ή ζυμωτή για να ανακατέψεις τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη περιπου 5 λεπτά.
Πρόσθεσε το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχεις μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια σου.
Σημείωση: Η ποσότητα του αλευριού μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με την υγρασία του αλευριού και τις συνθήκες.
Πρώτη φάση ξεκούρασης:
Σκέπασέ την με μεμβράνη ή μια καθαρή πετσέτα και άφησέ το σε ζεστό μέρος για περίπου 40-60 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Δίπλωμα της ζύμης:
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη χωρίστε την σε 2 μερη, άπλωσέ την σε ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια και διπλώσε την όπως φαίνεται στο βίντεο.
Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο τρόπους διπλώματος:
Για την μία ζύμη 1: Άνοιξε τη ζύμη με τα δαχτυλα και ρολλάρισέ την σε μακρόστενο σχήμα.
Για την δευτερη ζυμη: Άνοιξε τη ζύμη καλα με τα δαχτυλα, διπλώσε τη στη μέση τα πλαινα το ενα πανω στο άλλο και μετά ρολαρετε την απο κάτω.
Δεύτερη φάση ξεκούρασης:
Τοποθέτησε ξανά τις 2 ζυμες στο ταψί, σκέπασέ την και άφησέ την να ξεκουραστεί για άλλα 30 λεπτά.
Ψήσιμο:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C αέρα.
Χαράξε την στην επιφάνεια με ένα μαχαίρι και πασπάλισέ την με λίγο αλεύρι.
Ψήσε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να χτυπήσει όταν χτυπήσεις το κάτω μέρος.
Συμβουλές:
Για καλύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποίησε χλιαρό νερό, όχι ζεστό.
Αν δεν έχεις μίξερ, μπορείς να ζυμώσεις τη ζύμη με το χέρι.
Για πιο τραγανή κρούστα, ψέκασε το ψωμί με λίγο νερό πριν το ψήσεις.
Απολαύστε το φρεσκοψημένο σας σπιτικό ψωμί!
Καλή επιτυχία εύχομαι 🌺