Υλικά
Δύο πακέτα φρέσκο φύλλο κρούστας για μπακλαβά(22 φύλλα περίπου)
1 κιλό
Γέμιση
Φιστίκια Αιγίνης 1 κιλό
Χονδροκομμένο
Ένα φλυτζάνι φρυγανιά τριμμένη
Μία κουταλιά της σούπας κανέλα
Ένα κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Τέσσερις κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
400 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο λιωμένο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
Σιρόπι 👇
3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
Φλούδες λεμονιού
Στο τέλος 👇
Χυμό από μισό ζουμερο λεμόνι 🍋
1 φλιτζάνι μέλι 🍯
Εκτέλεση
Προετοιμασία σιροπιού:
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τις φλούδες λεμονιού (και το μισο θα στυψετε για το τελος)
για 5 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το μέλι.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Προετοιμασία γέμισης:
Τρίβουμε στο μουλτι χοντροκομενο το φυστίκι αιγίνης
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τα χοντροκομένα φιστίκια, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη ζάχαρη
και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Συναρμολόγηση μπακλαβά:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Αναμιγνύουμε το βούτυρο λιωμενο με το ελαιόλαδο
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί με ένα πινέλο.
Στρώνουμε κάτω 6 φύλλα και τα βουτυρώνουμε με το πινέλο ελαφρά με ένα μείγμα από λιωμένο βούτυρο και ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με μια στρώση γέμισης περίπου 2-3 χουφτίτσες ανα 2 φύλλα.
Επαναλαμβάνουμε τα στρώματα από φύλλα και γέμιση μέχρι να τελειώσουν τα υλικά (4 στρώσεις).
Κλείνουμε τα φύλλα που κρεμονται προς τα μεσα και τα βουτυρώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα
Τελειώνουμε με 6 φύλλα βουτυρώνοντας ενδιαμεσα και τον σφραγίζομαι γυρω γυρω να μην φυγει η γεμιση
Χαράζουμε τον μπακλαβά όπως βλεπετε στο βίντεο και τον βουτυρωνουμε καλα επανω
Ψήνουμε πάνω κάτω αντιστάσεις 160 βαθμούς για περίπου 1,5 ώρα ή μέχρι να ροδίσει.
Αφού βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, τον περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρουμε.
Διακοσμούμε με τριμμενο φυστίκι αιγινης καλα τριμενο
Συμβουλές:
Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορείτε να ψύξετε τον μπακλαβά στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν τον σερβίρετε.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα ξηρούς καρπούς στη γέμιση, όπως καρύδια ή αμύγδαλα.
Αν θέλετε ένα πιο έντονο άρωμα λεμονιού, μπορείτε να προσθέσετε λίγο περισσότερο χυμό λεμονιού στο σιρόπι.
Απολαύστε τον σπιτικό σας μπακλαβά!