Στριφτή τυρόπιτα

Υλικά:

Αλεύρι – 600 g
Ξηρή Μαγιά – 7 g
Αλάτι – 10 g
Αυγά – 2 τεμ.
Φρέσκο Γάλα – 100 ml ζεστό
Ζεστό Νερό – 100 ml
Γιαούρτι – 2 κουταλιές της σούπας.
Λάδι – 2 κουταλιές της σούπας.

Για τη Γέμιση:
Τυρί – 250 g
Βούτυρο Αγελάδος – 50 g λιωμένο
Για το Λάδωμα της Τουμανίκας:

Κρόκος Αυγών – 1 τεμ.
Φρέσκο Γάλα – 1 κουταλιά της σούπας.

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακουβα.
Προσθέτουμε το φρέσκο γάλα, το νερό, τα αυγά, το λάδι, το γιαούρτι και το αλάτι.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Αλείφουμε τη ζύμη με λάδι, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη.
Παίρνουμε το ένα μέρος και το ανοίγουμε σε κύκλο. Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
Ανοίγουμε το δεύτερο μέρος της ζύμης και το τοποθετούμε πάνω από το πρώτο. Αλείφουμε ξανά με βούτυρο και πασπαλίζουμε με τυρί.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το τρίτο μέρος της ζύμης.
Ανοίγουμε το τέταρτο μέρος και το τοποθετούμε από πάνω, χωρίς να το βουτυρώσουμε ή να βάλουμε τυρί.
Ανοίγουμε ξανά τη ζύμη και την κόβουμε σε 6 λωρίδες.

Πιάνοντας τις δύο άκρες κάθε λωρίδας, τις στρίβουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Βάζουμε τα στριφτάρια σε ένα ταψί (περίπου 28 εκ.) και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα.
Αλείφουμε με κρόκο αυγού και φρέσκο γάλα και πασπαλιζουμε με τριμμενο τυρί.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45 λεπτά.
Αφού ψηθούν, αλείφουμε  με λάδι και τα σκεπάζουμε ξανά με μια πετσέτα για να μαλακώσουν.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά στη γέμιση, όπως ψιλοκομμένα μυρωδικά, πιπεριές ή μανιτάρια.
Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε  με σουσάμι ή μαυροσούσαμο πριν τα ψήσετε.
Αυτή η πίτα είναι ιδανικό για πρωινό, brunch ή σνακ.
Καλή όρεξη!

Emi Marinova

Προηγούμενο άρθροΜπουκίτσες χοιρινού κρασάτες: Μια κλασική γεύση που δε θα βαρεθείτε ποτέ!
Επόμενο άρθροΧρυσαφένιες Νηστίσιμες Τηγανίτες: Αφράτες και Γρήγορες!