Υλικά
για το προζυμη:
300 γρ αλεύρι
200 γρ νερό
6 γρ μαγιά νωπή (ή 2…3 γρ ξερή)
Ζύμη:
80 γρ νερό
200 γρ αλεύρι
6 γρ αλάτι
35 γρ ζάχαρη
20 γρ βούτυρο
1 κουτ.γλ φυτικό λάδι
1 αυγό (1/2 κουταλιά της σούπας χτυπημένο αυγό στη ζύμη)
80 γρ σταφίδες
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το νερό και τη μαγιά και ζυμώστε με το χερι.
Σκεπάστε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε το σε ζεστό μέρος για 2-2,5 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
για την ζύμη:
Διαλύστε μέσα στο νερο την ζαχαρη και το αλάτι και χτυπήστε και το αυγό ξεχωριστα
Στο μπολ ενός μιξερ βασης προσθέστε το προζύμι το μειγμα με το νερο το ηλιέλαιο και το αυγό (κρατήστε λίγο από το χτυπημένο αυγό για το άλειμμα).
Ζυμώστε τη ζύμη με το εξαρτημα γαντζο για περίπου 1-2 λεπτά
Μετά προσθεστε το αλεύρι και ζυμώστε μεχρι η ζυμη να μαζευτει γυρω απο το γαντζο και να καθαρισει απο τα πλαινα του μπολ.
Τότε προσθέστε και το βούτυρο και ζυμωστε για άλλα 5-7 λεπτα.
Κατά διαστήματα πρέπει να σταματήσετε το μίξερ και να αφαιρέσετε τη ζύμη από το γάντζο ώστε να ζυμωθεί ομοιόμορφα
Στο διαστημα αυτο βάλτε τις σταφίδες σε νερο να φουσκωσουν
Αφου φουσκωσουν στεγνωστε τες σε χαρτι κουζίνας και προσθέστε τις σταφίδες και ζυμώστε για άλλα 2-3 λεπτά ωστε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα.
Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάστε το και αφήστε το σε ζεστό μέρος για περίπου 90 λεπτα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βγάλτε την ζύμη και χωρίστε την με ενα κοφτη ζυμης σε 4 μερη 220-225 γρ
και καντε τα σε μπαλακια και σκεπάστε τα με μια μεμβρανη για 10-15 λεπτα
Πήρα ένα ταψί διαστάσεων 20×26 εκ. και το στρώνω με λαδόκολλα, πασπαλίζω ελαφρά το τραπέζι με αλεύρι, τοποθετώ το ενα ζυμαρακι στο τραπέζι το τεντώνω σε μια στρώση, προσπαθώντας να βγάλω όλο τον αέρα από τη ζύμη, διπλώνω με το χέρι μου τη μια άκρη στο κέντρο, την πιέζω καλά να κολλήσει η ζύμη, τα γυρίζω και διπλώνω και την άλλη πλευρα στο κέντρο, πιέστε το καλά και μετα σχηματίστε το σταφιδόψωμο.
Τοποθετήστε τα ψωμάκια στο ταψακι
Αφήστε το να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Αλείψτε την επιφάνεια του ψωμιού με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C με ένα δοχείο με νερό στον πάτο (για ατμό).
Ψήστε για 10 λεπτά με ατμό και στη συνέχεια για 20-25 λεπτά στους 200°C χωρίς ατμό.
Συμβουλές:
Για να ελέγξετε αν το ψωμί είναι έτοιμο, χτυπήστε το από κάτω. Αν ακούσετε έναν κούφιο ήχο, είναι έτοιμο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα είδη σταφίδας, όπως μαύρες, ξανθές ή κόκκινες.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μας, ακολουθήστε μας στην κοινότητα μας στο viber , καθώς και στον λογαριασμό μας στο Instagram , όπου σας περιμένουν τα αγαπημένα σας γλυκά, αλμυρά σνακ και άλλες εκπλήξεις για τους πιστούς αναγνώστες μας.