Μηλόπιτα ανάποδη ή Tarte Tatin

Μηλόπιτα ανάποδη ή Tarte Tatin – σύμφωνα με το μύθο, αυτή η πίτα ήταν αποτέλεσμα ενός γαστρονομικού λάθους 🍏🍏🍎

Υλικά:

Ζύμη:
200 γρ αλεύρι
100 γρ βούτυρο
μια πρέζα αλάτι
60 ml νερό

Γέμιση:
700…800 γρ. ξινόμηλα (5-6 τεμ.)
120 γρ ζάχαρη
50 γρ βούτυρο

Εκτέλεση

Βουτάω το βούτυρο στο αλεύρι και το τρίβω στον χοντρό τρίφτη. Ανακατεύω τα ήδη τριμμένα με το αλεύρι με το χερι καλά να καλυφθούν πληρως με αλευρι
Βάζω αλάτι ανακατευω, ρίχνω νερό σιγά σιγά και ζυμώνω,προσπαθώ να μην ζημωθει πολύ. Απλά πρέπει να μαζέψετε τη ζύμη σε μια μπάλα, να τυλιξετε τη
ζύμη σε μια πλαστική σακούλα και στο ψυγείο

Αναβετε το φουρνο να ζεσταθεί στους 200°.

για τη γέμιση

Ιδανικό είναι ένα τηγάνι που μπορεί να μπει στο φούρνο, η διάμετρος του τηγανιού μου είναι 24 εκ., το υψος είναι 21 εκ.
Λιωνω το βούτυρο στο τηγανι, ρίχνω τη ζάχαρη και την ζεσταίνω σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι η ζάχαρη να αρχίσει να αποκτά μια καραμελένια απόχρωση.
Τότε ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στα τέταρτα ή στα μισά, όταν η ζάχαρη αρχίσει να έχει μια απόχρωση καραμέλας, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε τα μήλα στριμωχτα, και τα καραμελώνουμε για 10 λεπτά. Δεν ανακατεύω τα μήλα προς το παρόν

Βγαζω την παγωμένη ζύμη την πασπαλίζω γενναιόδωρα με αλεύρι και την ανοίγω στο μέγεθος του τηγανιου, βάζω τη ζύμη πανω απο τα μηλα και διπλώνω τις άκρες προς τα μέσα, αν δεν μπορεί το τηγάνι να μπει στο φούρνο, πρέπει να μεταφέρετε τα μήλα με την καραμέλα σε φόρμα κατάλληλου μεγέθους, τρυπάω τη ζύμη γενναιόδωρα με ένα πιρούνι και τη μεταφέρω στο φούρνο, βάζω στους 100°.
Ψήνω την πίτα για 40 λεπτά, το βγάζετε από τον φούρνο και το αναποδογυρίζετε αμέσως σε πιατέλα για να μην προλάβει να δέσει η καραμέλα, να βγει ρευστή καραμέλα από τη φόρμα, αλλειψτε τα μήλα με καραμελα απο το τηγανι για να γυαλίσουν όμορφα, η πίτα είναι έτοιμη.
Μπορείτε το σερβίρετε κρύο ή αμέσως ζεστό με μια μπάλα παγωτό βανίλια

Η Συνταγή είναι από το Рецепты Шобутинской Ольги

 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μηλοπιτάκια

Υλικά για τη ζύμη κρούστας:

400 γραμμάρια αλεύρι,
175 γραμμάρια ζάχαρη,
175 γραμμάρια βούτυρο,
2 αυγά,
1 πρέζα αλάτι,
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ,
1 φακελάκι βανιλλίνη.

Για την γέμιση
4 μεγάλα μήλα 2 κ.σ χυμό λεμονιού
4 κ.σ ζάχαρη
½ κ.γ κανέλλα
½ κ.γ γαρύφαλλο
½ κ.γ μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοτριμενα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για την γέμιση
Βάζουμε τα μήλα το χυμό λεμονιού και την ζάχαρη σε κατσαρόλα και βράζουμε.
Ανακατεύουμε απαλά πάνω στην φωτιά για να γίνουν σαν μαρμελάδα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε (εγώ έβαλα μέσα και τριμμένο καρύδι).

Ετοίμασα τη ζύμη κρούστας ανακατεύοντας όλα τα υλικά, την έβαλα στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα (κλεισμένη με μεμβράνη)
Χώρισα την ζύμη σε 4 μέρη, το ανοιξα σε ορθογώνια και έβαλα τη γέμιση στη μέση, τύλιξα το ζυμάρι προσπαθώντας να το σφραγίσω καλά, έβαλα το ρολό σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος προσπαθώντας να βάλω από κάτω το κλεισιμο.


Τα έβαλα στην κατάψυξη για 3 ώρες. Στη συνέχεια τα έκοψα σε κομμάτια ή τα έψησα σε φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 20/25 μέχρι να ροδίσουν.

Καλή Απόλαυση

Maria Antonuccio