Θράψαλα στιφάδο

Μια λίγο μπελαλίδικη συνταγή για Θράψαλα στιφάδο. Σερβίρετε με άφθονη σάλσα και ένα ποτήρι κρασί!

Μερίδες: 4

1 κιλό θράψαλα καθαρισμένα
2 φύλλα δάφνης
2 κρεμμύδια (1 ολόκληρο + 1 τριμμένο)
1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
400 γρ. χυμός ντομάτας
1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/8 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
2-3 καρφάκια γαρίφαλο
6-8 κόκκοι μπαχάρι, ολόκληροι
120 ml λευκό κρασί, ξηρό
1 κουτ. σούπας ξίδι
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία.

Για να φτιάξετε τα θράψαλα στιφάδο, βάλτε πρώτα το θράψαλα σε μια κατσαρόλα με 1 φύλλο δάφνης και ολόκληρο το κρεμμύδι.
Προσθέστε αρκετό νερό για να καλύψετε τα θράψαλα  και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε τυχόν χυμούς μαγειρέματος.

Εν τω μεταξύ, βράζετε σε μια ξεχωριστή κατσαρόλα νερό με άφθονο αλάτι, προσθέτετε τα κρεμμυδάκια για τι στιφάδο και τα βράζετε για 5 λεπτά. Στραγγίστε και καθαρίστε τα. Αυτό θα διευκολύνει το ξεφλούδισμα της φλούδας και θα μειώσει την πιθανότητα για δάκρυα.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και τσιαγαρίζετε το τριμμένο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέστε το χυμό ντομάτας, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι και τα φύλλα δάφνης. Προσθέστε το κρασί, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι.

Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
Προσθέστε ένα ολόκληρο χταπόδι (αν το σερβίρετε σε πιατέλα για ένα τραπέζι, αλλιως κόψτε το), λίγο από το ζουμι του χταποδιού (περίπου 1 φλιτζάνι) και σιγοβράστε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες ή πιλάφι.

Θράψαλα στιφάδο

Η Εκτέλεση είναι της κας Eva Menegou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γεμιστά θράψαλα…

Υλικά

2 μεγάλα θραψαλα καθαρισμένα.
1 ξερό κρεμμύδι,
2 φρέσκα κρεμμυδάκια,
1 πράσο,
2 σκελιδες σκόρδο,
6 κουταλιες ρύζι Καρολίνα,
1 ποτήρι λευκό κρασί,
3 φρέσκες ντοματες στον τρίφτη
1 κουταλάκι πελτέ,
2 κούπες νερό,
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.

για το ταψι
λάδι
φρέσκια ντομάτα
2 ψιλοκομένες πιπεριές φλωρινης και πράσινες
2 κούπες ζεστό νερό
1 κύβο λαχανικών
μαϊδανο, άνιθο.

Εκτέλεση

Σωταρω το κρεμμύδι, δυο φρέσκα κρεμμυδάκια, πράσο, σκελιδες σκόρδο, προσθέτω 6 κουταλιες ρύζι Καρολίνα, σωταρω να γυαλίσει
Ρίχνω ένα ποτήρι λευκό κρασί, σε λίγο προσθέτω τις ντοματες στον τρίφτη κι ένα κουταλάκι πελτέ, νερό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Όταν απορροφηθουν τα υγρα, γεμίζω τα θραψαλα, κλεινω με οδοντογλυφιδες, τα τοποθετω σε γάστρα μαζί με τα πλοκάμια.

Περιχύνω με λάδι, φρέσκια ντομάτα, ψιλοκομένες πιπεριές φλωρινης και πράσινες, δυο κούπες ζεστό νερό με έναν κύβο λαχανικών, μαϊδανο, άνιθο.
Ψήνω στο φούρνο για 2 ωρες 200 βαθμούς.

Καλή Απόλαυση

H Συνταγή είναι της κας Anastasia Dimou

Προηγούμενο άρθροΚέικ κάστανου και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.
Επόμενο άρθροΚέικ Γιαουρτιού με σιρόπι