Τυρόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο

Η τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο αποτελεί μια κλασική ελληνική συνταγή που ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση και την τραγανή υφή της. Η ζύμη, φτιαγμένη με αγνά υλικά και μεράκι, χαρίζει ένα μοναδικό αποτέλεσμα που δύσκολα αντιστέκεται κανείς.

Ας δούμε μερικά από τα πλεονεκτήματα της τυρόπιτας με χειροποίητο φύλλο:

  • Αξεπέραστη γεύση: Η ζύμη, φτιαγμένη με αγάπη και φρέσκα υλικά, προσφέρει μια αξεπέραστη γεύση που δεν συγκρίνεται με έτοιμες ζύμες.
  • Τραγανή υφή: Το χειροποίητο φύλλο ψήνεται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια τραγανή υφή που συμπληρώνει ιδανικά την πλούσια γέμιση.
  • Υγιεινό: Μπορείτε να ελέγξετε τα υλικά που χρησιμοποιείτε, διασφαλίζοντας μια πιο υγιεινή επιλογή για εσάς και την οικογένειά σας.
  • Ικανοποίηση: Η δημιουργία τυρόπιτας με χειροποίητο φύλλο προσφέρει μια μοναδική αίσθηση ικανοποίησης και δημιουργικότητας.

Συμβουλές για τέλεια τυρόπιτα:

  • Χρησιμοποιήστε αγνά υλικά για τη ζύμη, όπως αλεύρι, χλιαρό νερό, ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
  • Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για αρκετό χρόνο, ώστε να γίνει ελαστική και να ανοίγει εύκολα.
  • Ανοίξτε τα φύλλα με λεπτό πλάστη, φροντίζοντας να έχουν ομοιόμορφο πάχος.
  • Γεμίστε την τυρόπιτα με τυρί της αρεσκείας σας, όπως φέτα, κεφαλοτύρι ή γραβιέρα.
  • Ψήστε την τυρόπιτα σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.

Είτε είστε έμπειρος μάγειρας, είτε θέλετε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην ζαχαροπλαστική, η τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Αφιερώστε λίγο χρόνο, πειραματιστείτε με διαφορετικά τυριά και γεύσεις, και δημιουργήστε μια τυρόπιτα που θα ενθουσιάσει εσάς και τους αγαπημένους σας!

Υλικά

Για τη γέμιση:
500 γρ τυρί φέτα
600 γρ ανθότυρο
3/4 φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων και του
ταψιού (περίπου 150 ml)
3 αυγά μεσαίου μεγέθους
1 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος • 1 πρέζα πιπέρι
1/2 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)

Για τη ζύμη (10 φύλλα):
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
2 πρέζες αλάτι
λίγο αλεύρι για το πλάσιμο των φύλλων
1 γεμάτο ποτήρι νερό (ή όσο χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ζυμώματος)

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη για τα φύλλα σύμφωνα με τη συνταγή “Χωριάτικο φύλλο για πίτες ή γλυκά. Θα ετοιμάσουμε 10 φύλλα οπότε θα χρειαστούμε 500 γραμμάρια αλεύρι (10 πλόχερα αλεύρι). Μόλις φτιάξουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά
Όσο ξεκουράζεται η ζύμη, ετοιμάζουμε τη γέμισης της τυρόπιτας. Σε ένα πιάτο σπάμε 3 αυγά και τα χτυπάμε καλά με το πιρούνι
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη φέτα και το ανθότυρο και τα θρυμματίζουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού
Προσθέτουμε στο μπολ λίγο πιπέρι και αλάτι
Κατόπιν αδειάζουμε στο μπολ τα χτυπημένα αυγά
Προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο άνηθο
Ανακατεύουμε καλά για να αναμειχθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους
Λαδώνουμε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί (το μεγάλο ταψί της κουζίνας)

Όταν ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δέκα μπαλίτσες και τις ανοίγουμε σε 10 φύλλα, μεγέθους ανάλογου του ταψιού που χρησιμοποιούμε. Φτιάχνουμε τα φύλλα λεπτά και τα τοποθετούμε τσαλακωμένα, το ένα δίπλα στο άλλο, σε έναν αλευρωμένο πάγκο
Παίρνουμε ένα από τα φύλλα που ανοίξαμε και το απλώνουμε πάνω στον πάγκο εργασίας (ή πάνω σε ένα τραπέζι με αρκετό χώρο)
Ραντίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με λίγο ελαιόλαδο
Έπειτα διπλώνουμε την πάνω άκρη του φύλλου προς τα μέσα
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τη διπλωμένη επιφάνεια
Ακολούθως πασπαλίζουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια του φύλλου με το μείγμα της γέμισης που ετοιμάσαμε (από το μπολ)
Πιάνουμε με τα δυο μας χέρια το φύλλο από την κάτω άκρη του και το τυλίγουμε σε ρολό προς τα μέσα
Έπειτα πιάνουμε προσεκτικά το ρολό από τις άκρες του και το τοποθετούμε μέσα στο ταψί

Με τον ίδιο τρόπο δουλεύουμε και τα υπόλοιπα φύλλα τα απλώνουμε στον πάγκο εργασίας, τα λαδώνουμε, τα διπλώνουμε, τα πασπαλίζουμε με το μείγμα της γέμισης και τα τυλίγουμε σε ρολά
Φτιάχνουμε όλα τα ρολά ώστε να έχουν ομοιόμορφο μέγεθος και μήκος ίσο με το μήκος της μεγαλύτερης πλευράς του ταψιού που χρησιμοποιούμε. Τοποθετούμε τα ρολά μέσα στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο (κολλητά) και λαδώνουμε ελαφρά ανάμεσα ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους κατά το ψήσιμο
Αφού τοποθετήσουμε όλα τα ρολά μέσα στο ταψί, ραντίζουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της πίτας
Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, στους 170° C. Ψήνουμε τη στριφτή τυρόπιτα με πάνω-κάτω αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο που έχουμε
Όταν η πίτα ψηθεί, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε την πίτα για 5 λεπτά να κρυώσει. Κατόπιν την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε

Παρατηρήσεις – Συμβουλές
Αν ο φούρνος είναι δυνατός και η επιφάνεια της πίτας ροδίσει γρήγορα τότε καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο για τη συνέχεια του ψησίματος
Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο για πίτες (του εμπορίου) Για τη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιώ το μεγάλο ορθογώνιο ταψί της κουζίνας (42x32cm)

Προηγούμενο άρθροΧοιρινό φρικασέ με μαρούλι: Φτιάξτο και θα με θυμηθείς!
Επόμενο άρθροΧοιρινό με σάλτσα πορτοκάλι: Ονειρικό πιάτο για γιορτινά τραπέζια