Μελομακάρονα

Υλικά

1 κιλό αλεύρι
200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
70 γρ άχνη
400γρ χυμό πορτοκάλι
400 γρ ηλιέλαιο
180 γρ ελαιόλαδο
1κουταλακι σόδα
2 κουταλάκια κανέλλα
Μισό κουταλάκι γαρύφαλλο
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Σιρόπι
500γρ νερό
800 γρ ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλα
Μισό πορτοκάλι
150 γρ μέλι
Τριμμένο καρύδι γιά στόλισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα υλικά γιά το σιρόπι να βράσουν εκτός από το μέλι βράζουμε 5λεπτα ρίχνουμε το μέλι ανακατεύουμε καί αποσύρουμε από τήν φωτιά αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και τα μυρωδικά αφήνουμε στην άκρη
Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα λάδια το χυμό ανακατεύουμε τήν σόδα πρώτα στο χυμό να αφρησει και μετα στο λάδι ανακατεύουμε ρίχνουμε την άχνη χτυπάμε με το σύρμα να λιώσει ρίχνουμε σιγά σιγά το μίγμα με το αλεύρι καί ζυμώνουμε λίγο να ενωθούν τα υλικά όχι πολύ γιατί ξερνάει το λάδι πλάθουμε καί τα αραδιάζουμε στήν λαδόκολλα σε ταψί λίγο αραιά τα τρυπάμε λίγο με ένα πιρούνι από πάνω τα φουρνίζουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 190 για 25 λεπτά περίπου μέχρι να αλαξουν χρώμα.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο καυτά τα σιροπιαζουμε στο κρυο σιρόπι τα βουτάμε λίγα λίγα για δύο λεπτά τα γυρνάμε τα βγάζουμε τα βάζουμε σε πιατέλα πασπαλίζουμε καρύδι και με ένα πιρούνι ρίχνουμε από πάνω βροχιδων μέλι. Καί απολαμβάνουμε

Καλό βράδυ και καλή χρονιά σε όλους.

Η Συνταγή είναι της Γιώτα Πιπερτζή

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τα Μελομακάρονα 
(Για 60 περίπου Μελομακάρονα)

Μελομακάρονα

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Για το Σιρόπι
1 κιλό Ζάχαρη κρυσταλλική
625 γρ νερό
1/2 κουτ γλυκού κανέλα σκόνη
100 γρ Μέλι
50 γρ Γλυκόζη

Για τα Μελομακαρονα

385 γρ Ηλιέλαιο ή Ελαιόλαδο
1 1/2 κουτ γλυκού κανέλα σκόνη
1/2 κουτ γλυκού Γαρύφαλλο σκόνη
1/4 κουτ γλυκού γλυκού Μοσχοκάρυδο τριμμένο
10 γρ Κονιάκ
Ξύσμα απο ένα Πορτοκάλι
230 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
210 γρ Φρέσκος Χυμός Πορτοκαλιού
4 γρ Σόδα μαγειρικής
175 γρ Σιμιγδάλι Ψιλό
700 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ Μπεικιν παουντερ

Για το Πασπάλισμα
Μέλι
Τριμμένο Καρύδι
Κανέλα Σκόνη

Εκτέλεση

Σ ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι το κονιάκ τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκάλι και τα ανακατεύω
Σε μία κανάτα ρίχνουμε το φρέσκο χυμό πορτοκάλι τη ζάχαρη και τη μαγειρική σόδα και τα ανακατεύουμε να φουσκώσει και να αφρίσει
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα με το χυμό πορτοκάλι στο προηγούμενο μείγμα με τα υγρά τα ανακατεύουμε πολύ καλά όλα μαζί
Αφού έχουν ανακατευτεί πολύ καλά προσθέτουμε το σιμιγδάλι το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ το ζυμώνουμε ελαφρώς μέχρι να ομογενοποιηθούν
Προσοχή να μην ταλαιπωρείσετε πολύ την ζύμη με το ζύμωμα έτσι ώστε να βγουν επιτυχημένα τα μελομακάρονα και να μην πετάξει το λάδι

Οταν είναι έτοιμη η ζύμη απευθείας πλάθουμε μικρά μελομακάρονα 40 με 45 γραμμάρια
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα τα τρυπαω ελαφρώς την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι έτσι ώστε να αποκτήσουν ένα όμορφο σχέδιο και κατά
τη διάρκεια του σιροπιάσματος να τραβήξει τόσο περισσότερο σιρόπι
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 30 με 35 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα όμορφο χρώμα
Πάμε απευθείας να σιροπιασουμε ρίχνουμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι τα αφήνουμε για περίπου 40 με 45 δευτερόλεπτα να τραβήξουν όσο περισσότερο
μπορούν τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα

Το σιρόπι το ετοιμάζουμε πριν ξεκινήσουμε να φτιάξουμε τα μελομακάρονα διότι θέλουμε να είναι αρκετά κρύο και το φτιάχνουμε ρίχνοντας σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη
το νερό και την κανέλα τα βράζουμε για 4 λεπτά από τη στιγμή που βρασμού και όταν βράσει προσθέτουμε τη γλυκόζη και το μέλι τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να
κρυώσει
Σιροπιασμενα όλα τα μελομακάρονα μας πάμε να τα διακοσμήσουμε παίρνουμε μία ωραία πιατέλα ρίχνουμε τριμμένο καρύδι τοποθετούμε τα μελομακάρονα και πασπαλίζουμε
με μέλι τριμμένο καρύδι και σκόνη από κανέλα

Καλές Γιορτές

Προηγούμενο άρθροΧριστουγεννιάτικα ψαθούρια Χίου με άρωμα πορτοκαλιού
Επόμενο άρθροΜαρινάροντας τα κρέατα … για να έχουμε μαλακό και ζουμερο κρέας ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές