Πραγματικά, κάθε μπουκιά είναι μια απόλαυση! Η ζύμη, είναι αφράτη και μαλακιά, αγκαλιάζοντας τρυφερά τη γέμιση γιαπυρτιου τυριού. Η γεύση είναι πλούσια και ισορροπημένη, με το αλμυρό τυρί να δένει τέλεια με την υπόγλυκη ζύμη.
Υλικά
για τη ζύμη:
1 ποτήρι χλιαρό γάλα
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 ποτήρι ηλιέλαιο
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
700-800 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Χλιαρό νερό (όσο πάρει)
για τη γέμιση:
500 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
1 αυγό
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
Για την επάλειψη:
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας νερό
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη:
Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το ηλιέλαιο, το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
Ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για τη γέμιση:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη φέτα, το αυγό, το πιπέρι και το γιαούρτι.
Συναρμολόγηση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16-20 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 12 εκατοστών.
Τοποθετούμε 1-2 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου.
Διπλώνουμε τα φύλλα σε μισοφέγγαρα ή κλείνουμε τις άκρες τους, δημιουργώντας πουγκάκια.
Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Χτυπάμε το αυγό με το νερό και αλείφουμε τα τυροπιτάκια.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση ψιλοκομμένο άνηθο, μαϊντανό ή ρίγανη.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με άλλο τυρί της αρεσκείας σας, όπως κεφαλοτύρι, γκούντα ή τυρί κρέμα.
Μπορείτε να ψήσετε τα τυροπιτάκια και σε τηγάνι με καυτό λάδι.
Τα τυροπιτάκια μπορούν να φυλαχθούν σε αεροστεγές δοχείο για 2-3 ημέρες.
Καλή όρεξη!
Η Συνταγή είναι της κας Παλμιρα Αριστου