To Μπριαμ της Γιαγιάς
Υλικά
4-5 μερίδες
3 μεσαίες πατάτες
3 κολοκυθάκια
3 καρότα
2 μελιτζάνες
3 πιπεριές (πολύχρωμες ή όχι)
2 μικρά κρεμμύδια ξερά
2 ντομάτες
1 ματσάκι μαϊντανό
2 ζωμούς λαχανικών
2 σκελίδες σκόρδο
1 λεμόνι (τον χυμό του)
2/3 κούπας νερό
1 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά μας. Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους, τα κολοκύθια σε στρογγυλές φέτες, τα καρότα και τις μελιτζάνες σε μισές φέτες, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε λωρίδες, και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και το μαϊντανό. Τα βάζουμε όλα στο ταψί, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τους ζωμούς, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το μέλι, το νερό, το ελαιόλαδο και το θυμάρι και τα χρυπάμε καλά. Περιχύνουμε το μείγμα μας στο ταψί και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 60’.
Μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 45’-60’ μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας και να δέσει η σάλτσα (βλ. φωτό). Σερβίρουμε το μπριάμ μας με λίγο τυρί (ιδανικά φέτα ή ανθότυρο) και ψωμί.
Καλή σας όρεξη!