Τσουρέκι ακορντεόν με κανέλα: Ένα γλυκό που ξεχωρίζει για την υπέροχη μυρωδιά κανέλας και την πρωτότυπη εμφάνισή του. Απόλαυσε μια μοναδική γευστική εμπειρία

Υλικά

Ζύμη:
420 γρ αλεύρι
18 g νωπη μαγιά (ή 6 g ξερή)
60 γρ ζάχαρη
2 κουτ ζάχαρη βανίλιας
60 γρ βούτυρο
160 ml ζεστό γάλα
2 αυγά
1/3 κουτ.γλ αλάτι

Γεμιση:
40 γρ βούτυρο
100 γρ ζάχαρη
2 κουτ κανέλα

+ 1 αυγό και 1/2 κ.γ. γάλα για το βούρτσισμα πριν το ψήσιμο.

Το τσουρέκι πρέπει να ψηθεί στους 180°C για 40…45 λεπτά.

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά σε ζεστό γάλα με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
Αφήνουμε για 10 λεπτά να αφρίσει.

Ζύμη:
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1,5 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Γέμιση:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και την κανέλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σχηματισμός:
Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο πάγκο σε ορθογώνιο σχήμα (30×11 εκ.).
Αλείφουμε τη ζύμη με το μείγμα βουτύρου, ζάχαρης και κανέλας.
Κόβουμε τη ζύμη σε 4 ίσες λωρίδες κατά μήκος.
Στοιβάζουμε τις λωρίδες η μία πάνω στην άλλη και κόβουμε σε 6 ίσα μέρη.
Τοποθετούμε τα πακετα της ζύμης σε μια φόρμα του κεικ στρωμένη με λαδόκολλα,
με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
Καλύπτουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά.

Ψήσιμο:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Χτυπάμε ένα αυγό με λίγο γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΡαβανί ή Ρεβανί
Επόμενο άρθροΣιμίτια κουλούρια θεσσαλονίκης